De woede-lijst

De woede-lijst

Boek over jong en talentvol kind, dat leed onder ‘corrigerende’ tikken die uitliepen in verslaving aan het mishandelen zelf en wat dat voor gevolgen had

€ 12,50  Omschrijving

  Ik zei tegen moeder dat ik even op bed ging rusten. Dit rusten heeft de hele nacht en een groot deel van de volgende dag in beslag genomen. Op de derde dag liet moeder een taxi komen en bracht me naar het ziekenhuis.
  “Hij moet hier een aantal dagen blijven, hij moet speciaal voedsel en wat medicijnen voor zijn maag krijgen, anders gaat het mis”, informeerde de dokter moeder.
  Met een gevoelige maag, een erfenis van de speciale sessies en de voortdurende angst, moest ik, misschien voor altijd, rekening houden.


  In dit boek beschrijft Sidi Moha Habib de gevolgen van mishandeling door een leraar, ‘de kinderbeul’ genoemd, in een sfeer van terreur en angst. Het verhaal speelt in Marokko, nadat het land in 1956 zelfstandig werd en loskwam van Frankrijk. In die tijd woei de geest van de vooruitgang, ‘le Progrès’ genaamd, over het land. In die tijd van opbouw moest een generatie gecreëerd worden om deze vooruitgang waar te maken en waren ‘corrigerende tikken’ aan de orde van de dag. Dit boek laat zien hoe dat kon ontaarden in verslaving en lust in het mishandelen zelf en wat voor gevolgen dat had voor een kwetsbaar en talentvol kind.

  Formaat

  145x210

  Aantal pagina's 91
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur

  Sidi Moha Habib

  Biografie

  Als kind mishandeld door zijn onderwijzer, wilde de jonge Sidi Moha Habib niets liever dan weg uit zijn milieu en zijn leven. Noch zijn moeder, een piepjonge weduwe met vijf kinderen, noch zijn twee broers die niet veel ouder waren dan hijzelf, waren in staat geweest om hem tegen dat monster te verdedigen. Vol verwachting ging hij in op de uitnodiging om in Nederland te gaan studeren. Studie en verblijf verlosten hem echter niet van zijn jeugdverdriet en hij dompelde zichzelf volledig onder in de Nederlandse cultuur en samenleving. Wilde alles weten van de taal, van Onze Taal, hield van pindakaas en sudderlapjes, van Hollands voetbal (Cruijff) en woonde een tijdlang op kamers bij de moeder van Van Gaal. Toen hij trouwde - met een oerechte Nederlandse - was hij een van de eerste informatici. Marokko werd vijfendertig jaar lang vergeten. Méér dan de Noordzee echter en de sudderlapjes bleef de Atlantische oceaan trekken, de vers gebakken sardientjes op het strand, de verzoening met moeder en met de eigen taal. Sidi is inmiddels een bekende op één van de grootste Marokkaans-Nederlandse blogs waarin hij scetches publiceert van het moderne Marokko. Een man die twee culturen mist, “want als je ergens geweest bent, laat je altijd iets geliefds achter.”

  Verschijningsdatum

  27-08-2014

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-674-6
  EAN nummer
  9789089546746