Sporen van P.W. Janssen

Sporen van P.W. Janssen

Biografie van een filantroop die een deel van zijn vermogen gebruikte om allerlei projecten op het gebied van woningbouw, gezondheidszorg, onderwijs en economie te steunen. Daarmee leverde hij een flinke bijdrage aan de maatschappelijke ontwikkeling van Nederland.

€ 17,95  Omschrijving

  Peter Wilhelm Janssen (1821-1903) is de naamgever van de bekende Janssencomplexen in Schoterland. Het zijn groepen boerderijtjes, rond 1900 gebouwd om straatarme Friese families een nieuw leven te bieden.

  Janssen was één van de meest vooraanstaande Nederlandse ondernemers en filantropen uit het fin-de-siècle. Zijn naam klinkt veel mensen bekend in de oren. In Friesland, de Achterhoek en Amsterdam, zelfs in het Duitse Ost-Friesland en de Verenigde Staten dragen nog tal van instellingen, straten en parken de naam van P.W. Janssen.

  Janssen werd geboren op het Duitse Waddeneiland Wangeroog als zoon van de strandvoogd. Hij vertrok naar Amsterdam en verdiende daar een kapitaal met de handel in graan en tabak. Vooral als directeur van de Deli Maatschappij, de machtigste Nederlandse tabaksmaatschappij in Nederlands-Indië, verwierf Janssen een vermogen. Een flink deel daarvan gebruikte hij om de volksklasse te `verheffen', zoals het toen werd genoemd. Hij stak enorme bedragen in woningbouw, gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en economie. Zijn kinderen deden met het geërfde kapitaal hetzelfde. Nog steeds worden de baten van het kapitaal aangewend ten algemenen nutte. Elk jaar steunt de P.W. Janssen's Friesche Stichting tientallen projecten.

  Formaat235 x 235
  Aantal pagina's56 pagina's
  Levertijd2 werkdagen
  AuteurJet Spits
  Korte levensbeschrijving
  Verschijningsdatum2009-10-02

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-116-1
  EAN nummer
  9789089541161