Balanceren op breuklijnen
Afbeelding van Balanceren op breuklijnen
Afbeelding van Balanceren op breuklijnen

Balanceren op breuklijnen

Spannende verhalenbundel waarin geheimen en verborgen rouw aan een luisterboom worden toevertrouwd

€ 14,50  Omschrijving

  Skeled is een ruim zestig jaar oude boom. Ze staat in Riekelt (Rijckholt), tegenover het kapelletje op een kruispunt dat de velden van het bos scheidt. Mensen uit het katholieke Limburgse dorpje komen graag op het bankje naast haar zitten en vertrouwen haar hun geheimen toe. De boom is als een moeder voor ze, waar je je verborgen rouw aan kunt toevertrouwen, zonder dat ze oordeelt. Skeled is tevreden en dankbaar met haar taak als luisterboom en schuilboom. Eigenlijk vindt ze maar één ding jammer: dat ze niet kan praten.

  Haar vader kan niet van haar afblijven. Moeder-overste slaat haar met de geselroede en komt haar vervolgens elke avond na het laatste gebed met helende zalf insmeren. Ze vindt troost bij haar biechtvader. Totdat zuster Edelfrida voor dertig jaar wordt verbannen naar IJsland. Haar geheim moet ten koste van alles een geheim blijven.

  Een Nederlands meisje raakt op de lagere school verliefd op Koosje, een Ambonees. Ze zijn onafscheidelijk, maar opeens wordt ‘het kamp’ waar hij woont ‘opgeruimd’. Een paar jaar later vinden ze elkaar terug en maken plannen voor een gezamenlijke toekomst. Dan slaat het noodlot keihard toe.

  Toffel is een imaginaire vriend van een kind dat bruidje wil zijn in een feestelijke processie. Maar ze krijgt te horen dat dit alleen is voorbehouden aan ‘schone’ kinderen. Op school wordt ze gepest. Zelfs de nonnen doen daar aan mee. Wat is er mis met haar, waarom is zij de schande van het dorp?

  In deze prachtige verhalenbundel toont Maria Scheres haar talent als verteller. Subtiel, spannend, soepel geschreven.

  Formaat145x210
  Aantal pagina's108
  Levertijd2 werkdagen
  AuteurMaria Scheres (1949-2018)
  Korte levensbeschrijving

  Schrijven was, naast zingen en dansen, altijd al een passie van de op 8 januari 1949 in het Limburgse Rijckholt geboren Maria Scheres. Als dochter van een horecagezin met zeven kinderen schreef ze in haar kindertijd versjes en verhaaltjes. Ook later, toen ze trouwde, naar Maastricht verhuisde en een zoon kreeg, pakte ze vaak de pen. Op huwelijken en andere partijtjes werd er voor het maken van teksten van liedjes en voordrachten steevast een beroep op haar gedaan.

  Maria Scheres volgde een opleiding in de verzorging, werd leidster bij de scouting en nam zich voor om ooit, als ze wat meer tijd zou krijgen, enkele schrijfcursussen te gaan volgen. Vijftien jaar geleden was het dan eindelijk zover. Ze sloot zich aan bij de dialectschrijverskring van Veldeke en leerde hoe ze moest schaven, schuren en schrappen in haar teksten. Met succes, want in 2005 won ze de Veldeke Literatuurprijs, een in het zuiden van het land prestigieuze prijs, waaraan zowel schrijvers uit Belgisch- als Nederlands Limburg meedoen.

  Het kon niet anders dan dat er vervolgens ook heuse boeken van haar hand zouden verschijnen. Met het kinderboek Sp(r)ookverhaole en de verhalenbundel voor volwassenen Sjoorpepier verwierf ze zich een vooraanstaande plaats in de wereld van dialectschrijvers. Balanceren op breuklijnen is haar eerste boek in het Nederlands.

  Maria Scheres is februari 2018 overleden

  Verschijningsdatum2012-06-03

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-418-6
  EAN nummer
  9789089544186