Brieven uit Andalusie
Afbeelding van Brieven uit Andalusie
Afbeelding van Brieven uit Andalusie

Brieven uit Andalusie

Waardevolle tips en adviezen over verhuizing naar Spanje

€ 16,95  Omschrijving

  Er zijn en worden veel verhalen over wonen in Spanje verteld en geschreven. Van sterke verhalen via allerlei interessante financiële of fiscale mogelijkheden tot schilderachtige reis- en natuurverslagen. Toen de schrijver ontdekte dat veel Nederlanders volkomen onvoorbereid denken te kunnen neerstrijken in Spanje, besloot hij, de keerzijde van de medaille te belichten.
  Na zijn pensionering wilden hij en zijn vrouw in een warmer klimaat wonen en kochten ze na de nodige voorbereidingen in 1998 een tweede huis in Zuid-Spanje. Het werd Andalusië, vanwege het prachtige klimaat met zijn ruim driehonderd dagen zonneschijn per jaar.
  In dit boek beschrijft De Klerk open, soms humoristisch, maar vooral op heel informatieve wijze, waar hij en zijn vrouw allemaal mee te maken kreeg. Het leidde tot een aantal waardevolle tips en adviezen, die hij aan iedereen mee wil geven.
  Om er een paar te noemen:

  • - Geloof niet direct alle sterke verhalen, maar bezie de dingen om u heen en trek dan pas uw conclusie.
  • - Zorg voor een echte en betrouwbare Spaanse accountant (gestor).
  • - Pas u aan aan uw nieuwe woonomstandigheden.
  • - Praat met uw gezinsleden en vrienden en luister naar hun reacties.
  • - Leer de taal van het land vóórdat u daar gaat wonen.
  • - Koop dat mooie vakantiehuis(je), ga daar regelmatig naartoe en geniet, maar blijf in Nederland woonachtig. De voordelen zijn groter dan de nadelen. Later terugkeren is dubbel moeilijk, want niemand zit op u te wachten, hooguit de fiscus.
  Formaat145x210
  Aantal pagina's151
  Levertijd2 werkdagen
  AuteurW.K. de Klerk
  Korte levensbeschrijving

  Na zijn pensionering in 1996 als algemeen directeur van een importbedrijf van een zeer bekend automerk in Nederland en na afscheid te hebben genomen van alle nevenfuncties, vertrok W.K. de Klerk na een ruime voorbereiding met zijn vrouw Han naar Zuid-Spanje, waar hij al een tweede huis had.
  Had hij eerder al een boek geschreven over managementervaringen, na enige tijd besloot hij zijn ervaringen in dit land aan de Middellandse Zee eens op papier te zetten. Hij koos daarvoor de vorm van een aantal brieven naar familie en vrienden.
  Door onvoorziene omstandigheden besloot hij tussendoor even de stamboom van zijn familie te onderzoeken, wat uiteindelijk leidde tot zijn tweede boek. Dat ‘even’ werd echter ruim drie jaar, omdat hij daarvoor wel een paar keer in Holland moest zijn. Daardoor werd de uitgave van dit boek vertraagd. Hij heeft het herschreven tijdens de huidige crisis. Nu is dit derde boek klaar.
  Naast zijn commerciële en organisatorische kwaliteiten was hij als een analist te omschrijven, waardoor hij sommige situaties en menselijk gedrag snel doorzag. Hij zocht naar achtergronden en het waarom van de gebeurtenissen waar hij tegen aanliep in Spanje. Er bestaan veel publicaties over Spanje, al dan niet ondersteund met mooie en romantische foto’s met commerciële voetnoten. Maar er zijn weinig verslagen over het echte leven.
  Hij was kritisch, realistisch en geloofde in een Europa met respect voor het eigen karakter van elk land, want juist dat maakt Europa zo bijzonder. Het streven naar een kopie van het Amerikaanse systeem vond hij een paar bruggen te ver.

  W.K. de Klerk overleed begin juni 2020

  Verschijningsdatum2014-03-10

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-610-4
  EAN nummer
  9789089546104
  Auteur
  W.K. de Klerk