De argeloze jaren | De verborgen verhalen van mijn schooltijd aan het Zaanlands Lyceum
Afbeelding van De argeloze jaren | De verborgen verhalen van mijn schooltijd aan het Zaanlands Lyceum
Afbeelding van De argeloze jaren | De verborgen verhalen van mijn schooltijd aan het Zaanlands Lyceum

De argeloze jaren | De verborgen verhalen van mijn schooltijd aan het Zaanlands Lyceum

Een uiterst leesbare, interessante dwarsdoorsnede van een school in oorlogstijd

€ 18,-  Omschrijving

  Na 75 jaar kijkt Ton Oosterhuis terug op zijn tijd als schooljongen aan het Zaanlands Lyceum. Hij groeide op in Zaandam, schuin tegenover de Bullekerk. Het waren de argeloze jaren van de schooljongen, de puber en de adolescent. Het boek begint met het verhaal van de moord op landwachter Dirk Gerrit Hagoort (1902-1944), een gebeurtenis waar hij pas jaren nadat die had plaatsgevonden over hoorde. Hagoort was in staat een blik te werpen achter het masker van die stille, dromerige knaap met z’n kale koppie en z’n stalen brilletje. Hij ontdekte dat Ton heimelijk boeken vol avontuurlijke verhalen schreef en drong er bij zijn ouders op aan hem te laten klaarstomen voor de middelbare school. Dat was in die tijd bepaald niet vanzelfsprekend.

  Nu hij terugkijkt op die tijd, beseft hij dat de dood van zijn schoolmeester niet het enige incident was dat zich buiten zijn werkelijkheid had afgespeeld. Er gebeurde van alles, vooral in die oorlogsjaren, waar hij pas achteraf, soms tientallen jaren later, bijzonderheden over hoorde of las. En toen bleek dat de meeste verborgen gebeurtenissen toch met allerlei losse draadjes aan zijn leven waren verbonden. Hij heeft die verborgen verhalen nu verzameld en gebundeld in dit boek. Een uiterst leesbare, interessante dwarsdoorsnede van een school in oorlogstijd.

  Formaat145x210
  Aantal pagina's157
  Levertijd2 werkdagen
  AuteurTon Oosterhuis
  Korte levensbeschrijving

  Ton Oosterhuis, geboren te Enschede in 1925, studeerde geschiedenis en sociologie. Beide disciplines hielpen hem bij het schrijven over historische onderwerpen. Hij is vader van dochter Liesbeth en zoon Nick en grootvader van Marten en zijn drie kids Finn, Ravi en Dex. Jarenlang was hij werkzaam in de journalistiek en het marktonderzoek, daarnaast als bestuurder van VVL, LIRA en BUMA-Stemra. Hij is sinds zijn pensionering actief als auteur, o.a. onder zijn pseudoniemen Theo Arosius en Fred van Enske.

  Verschijningsdatum2014-04-25

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-624-1
  EAN nummer
  9789089546241
  Auteur
  Ton Oosterhuis