Een leven lang kunst
Afbeelding van Een leven lang kunst
Afbeelding van Een leven lang kunst

Een leven lang kunst

‘Een leven lang kunst’ neemt de lezer in woord en beeld mee in de ruim veertigjarige geschiedenis van het Rosa Spier Huis, waar kunstenaars en wetenschappers de gelegenheid krijgen door te gaan met hun werk in een inspirerende omgeving van vakgenoten

€ 19,90  Omschrijving

  ‘Een leven lang kunst’: een boek over het leven in de unieke woongemeenschap van oudere kunstenaars in Laren.

  “Het toevluchtsoord voor mensen die hun leven lang ten dienste hebben gestaan van kunst en wetenschap. Hier mogen zij zolang zij dat kunnen in rust hun unieke werk blijven uitoefenen,” zegt schrijver en programmamaker Henk van der Horst over het Rosa Spier Huis in Laren. Het is één van de uitspraken van vakgenoten in een boek dat binnenkort verschijnt over de internationaal bekende woongemeenschap van oudere kunstenaars.

  ‘Een leven lang kunst’ neemt de lezer in woord en beeld mee in de ruim veertigjarige geschiedenis van het Rosa Spier Huis, waar kunstenaars en wetenschappers de gelegenheid krijgen door te gaan met hun werk in een inspirerende omgeving van vakgenoten. Het boek verhaalt over het ontstaan van het huis, hoe het idee van harpiste Rosa Spier vorm kreeg door de daadkracht van kunstverzamelaar Henriëtte Polak-Schwarz, over de eerste bewoners, de rumoerige periode ten tijde van schrijfster/historica Annie Romein-Verschoor, over bewoners met klinkende namen als Maurits Escher, Marten Toonder en Bert Haanstra en collega’s met minder bekendheid maar met dezelfde gedrevenheid, over de concerten, exposities en theatervoorstellingen, de vele kunstwerken in huis, de acteurs en musici die er graag komen optreden, over de eigen bibliotheek, de bijzondere sfeer in het huis, de ongemakken van het ouder worden en de ateliers en muziekstudio’s waar desondanks nog volop wordt geschilderd, gebeeldhouwd en gemusiceerd, over de eigenaardigheden en meningsverschillen en over de plannen voor een nieuw Rosa Spier Huis in Laren.

  Het boek is geschreven door journalist en schrijver Kurt van Es. Hij won in 2004 de Prijs voor de Dagbladjournalistiek voor een serie publicaties in dagblad Het Parool. De foto’s zijn gemaakt door Dolph Kessler, die de eerste prijs behaalde in het onderdeel kunst en cultuur bij de Zilveren Camera 2009. Beiden hebben een speciale band met het huis. Dolph Kessler via zijn moeder, die er sinds enige jaren woont en Kurt van Es doordat hij er al enkele jaren als vrijwilliger een groepje bewoners voorleest.

  Paul van Vliet (cabaretier)
  Als je oud wordt moet je niet in een isolement gaan leven. Je moet tussen de mensen blijven, liefst met gelijkgestemden. Mensen met wie je kunt praten over je zorgen en je eenzaamheid, maar ook over de dingen die je nog inspireren en waar je nog mee bezig bent. Mensen met wie je gedachten, boeken en CD’s kunt delen en uitwisselen. Je moet niet in de stilte van de natuur gaan wonen maar in een dorp of stad. Dan kan je naar buiten lopen, naar het plein, de winkels en de terrassen. Met de rollator naar het café. Daarom moet het Rosa Spierhuis blijven bestaan, omdat het bovenstaande daar allemaal mogelijk is.

  Henk van der Horst (schrijver en programmamaker)
  Als kind mocht ik met mijn vader naar het concertgebouw. Daar zag ik voor het eerst dat prachtige instrument: de Harp. Tijdens het concert fluisterde mijn vader: ‘Daar zit de beroemde Rosa Spier’. Dankzij haar is er het unieke huis, het toevluchtsoord voor mensen die hun leven lang ten dienste hebben gestaan van kunst en wetenschap. Hier mogen zij zolang zij dat kunnen in rust hun unieke werk blijven uitoefenen en wie weet mag ook ik daar de laatste dagen van mijn leven komen doorbrengen.

  Formaat245x225
  Aantal pagina's132
  Levertijd1 werkdag
  AuteurKurt van Es
  Korte levensbeschrijving

  De eerste keer dat ik het Rosa Spier Huis binnenstapte, was voor een expositie. Dat een vriendelijke dame mij vroeg of ik er woonde, was even slikken – ik was net 56 – maar door haar innemende houding en het gebaar naar een schilderij dat haar zo had geraakt, was ik wel meteen thuis. Dat gevoel is steeds sterker geworden.

  Het Rosa Spier Huis is een optelsom van bijzondere kwaliteiten, van boeiende mensen met een passie voor kunst en een drive om die passie te blijven leven. Over die mensen moest dit boek gaan. Ook over de geschiedenis, veranderingen in huis en het leven van alledag, maar dan in een ‘bladerboek’ waar je doorheen wandelend vooral bewoners tegenkomt. Bekend of niet, dat doet er niet toe.

  Zo’n boek over het leven in Het Rosa Spier Huis betekent kiezen. Het betekent mensen overslaan die eigenlijk niet overgeslagen mogen worden, in de hoop dat zij zich terug kunnen vinden in de ervaringen van anderen. ‘Een leven lang kunst’ is de weerslag van spitten in archieven en publicaties, in en uit lopen om het leven in huis mee te maken en bovenal van veel inspirerende ontmoetingen.

  Achtergrond

  Kurt van Es (1949) is journalist, schrijver en psychosynthese-therapeut. Hij ontving in 2004 de Prijs voor de Dagbladjournalistiek voor een serie in Het Parool, waar hij bekendheid kreeg met artikelen over misdaad en drugs. Hij schreef ook vier boeken op dat gebied, waarvan één in het Duits is vertaald. De laatste jaren richt hij zich als schrijver vooral op holistische psychologie.

  Verschijningsdatum2011-05-13

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-817117-1-5
  EAN nummer
  9789081711715
  Auteur
  Kurt van Es