Folgeren
Afbeelding van Folgeren
Afbeelding van Folgeren

Folgeren

De Folgeren, een roemrucht buurtschap onder de rook van Drachten dat landelijke bekendheid kreeg door zijn spectaculaire nieuwjaarsstunts

€ 28,50  Omschrijving

  De Folgeren is een buurtschap onder de rook van Drachten. Tegenwoordig is de Folgeren aan Drachten vastgegroeid, vroeger was het een buurtschap los van de hoofdplaats. Niet alleen los in de fysieke betekenis van het woord, maar ook los in de houding van de Folgersters. Ze stonden bekend als eigengereid waarbij zelfredzaamheid hoog in het vaandel stond: ‘wy rêde ús sels wol’ was het motto.

  Douwe de Graaf voert u op zijn bekende wijze mee door de Folgeren. Hij laat u kennis maken met de bewoners van de woningen en boerderijen, tussen ruwweg 1920 en heden, aan Het Noord, de Folgeren, de Folgeralaan, de Kletsterlaan en de Fennereed. De informatie in het boek is gebaseerd op vele gesprekken die hij met huidige en vroegere inwoners van de Folgeren heeft gehad; dit gecombineerd met informatie uit archieven en kranten. Ook de historie van de Folgeren door de eeuwen heen wordt uitgebreid beschreven.

  Al deze informatie levert een rijk geïllustreerd maar bovenal een uniek boek op dat in de boekenkast van menig Drachtster een verdiende plaats zal vinden.


  Formaat 210x280 mm
  Aantal pagina's 230
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Douwe de Graaf
  Biografie

  Douwe de Graaf is op 9 juli 1941 geboren aan de roemruchte Noorderdwarsvaart in Drachten. Hij komt uit en groot gezin van vijftien kinderen waarvan de vader arbeider was.

  Na zijn studie Scheikunde in Groningen heeft hij zijn hele werkzame leven in de verfindustrie gewerkt. De eerste helft van deze periode was in de technische richting, de tweede helft was op managerial- en directieniveau.

  De laatste vijftien jaar was hij 'crisismanager' d.w.z. dat hij tot taak had noodlijdende verffabrieken in het buitenland van een groot internationale concern tot goed renderende bedrijven om te vormen. Hiervoor heeft hij gewerkt en gewoond in Griekenland, Thailand, Hongarije en China. Daarnaast heeft hij projecten uitgevoerd in Saoedi-Arabië, Koeweit. Abu-Dhabi, Dubai en Egypte. Het laatste jaar was hij consultant binnen het concern voor de verffabrieken in Oost-Europa.

  Na zijn pensionering is hij zich gaan interesseren voor de lokale geschiedenis van Drachten met als resultaat dat zijn eerste succesvolle boek "De Noorderdwarsvaart in Drachten" in 2004 is verschenen. Binnen een maand zijn er tweede drukken van het boek uitgebracht en uitverkocht.

  Het tweede boek van zijn hand was 'Achtkarspelen, mensen door de tijd'. Dit boek behandelt de geschiedenis van de dorpen en een aantal bijzondere inwoners tussen ruwweg 1800 en 1970. Van dit boek zijn er twee drukken verschenen. De eerste druk telde 2500 exemplaren en was binnen twee maanden uitverkocht. De tweede druk had een oplage van 1500 stuks, deze oplage is nagenoeg uitverkocht.

  In oktober 2008 is zijn derde boek uitgekomen. Dit boek behandelt aan de hand van levensloopverhalen van bekende Drachtsters de geschiedenis en het wel en wee van Drachten vanaf ongeveer 1800 tot rond 1960.

  Levensloopverhalen van bekende Drachtsters; van rijke, arme, slechte, goede, hardwerkende, luie, gekke, vrolijke maar vooral bijzondere mensen die op hun manier het gezicht van Drachten hebben bepaald.

  Folgeren, mensen door de tijd is zijn vierde boek.


  Verschijningsdatum 19-11-2010

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-257-1
  EAN nummer
  9789089542571
  Auteur
  Douwe de Graaf