Het pak van mijn vader
Afbeelding van Het pak van mijn vader
Afbeelding van Het pak van mijn vader

Het pak van mijn vader

Aangrijpend jeugboek over het leven van een kind van ‘foute ouders’

€ 17,95  Omschrijving

  Iedere avond, als haar vader en moeder ruzie hebben, kruipt Jettie diep onder de dekens. Ze snapt niet precies waar het over gaat. Moeder praat over mensen die nog net op tijd als lid bedankt hebben, en vader zegt heel vaak: “Ik wil nu niet meer terug.” Later begrijpt ze, dat het over de NSB gaat, waar haar vader lid van is. Andere kinderen pesten haar er mee. Ze zeggen dat ze luizen heeft en wachten haar op na schooltijd, om haar in elkaar te slaan en haar spullen te vernielen.

  Op Bevrijdingsdag, als de oorlog eindelijk voorbij is, is iedereen blij, maar Jettie en haar familie niet. Hun vader is opgepakt en hij moet drie jaar zitten. Ze moeten van de boerderij af, gaan bij opa en oma wonen en Jettie wordt enorm gepest op de nieuwe school. Ook haar meester doet daar aan mee: zij mag nooit een vraag stellen als ze iets niet begrijpt.

  In dit aangrijpende verhaal vertelt Jaitsche Wassenaar hoe zij de oorlog als kind en als buitenstaander van de hele gemeenschap beleefd heeft. Volwassenen en kinderen rekenden haar de keuze van haar vader aan. Nooit voelde ze zich begrepen, nooit was ze veilig. Het heeft haar diep geraakt.

  Dit boek is geschreven vanuit een kind, maar zeker niet alleen voor kinderen bedoeld.

  Formaat145 x 210 mm
  Aantal pagina's142 pagina's
  Levertijd2 werkdagen
  AuteurJaitsche Wassenaar
  Korte levensbeschrijving

  Jaitsche Wassenaar was als kind al een gretige lezer. Later bleek ze die eigenschap doorgegeven te hebben aan haar kinderen, want ook die lezen veel en zijn goed op de hoogte van de nieuwste boeken.

  Zelf een boek schrijven was haar aanvankelijk een brug te ver, en ze hield het bij gelegenheidsgedichten voor verjaardagen en jubilea en af en toe een verhaaltje voor het clubblad van de schaatsvereniging. Eén keer heeft er een gedicht van haar in het Friese blad 'Hjir' gestaan en zij won een keer een prijs met een Simmer 2000 verhaal.

  Maar op zekere dag werd zij witheet van kwaadheid toen ze merkte dat een meisje van 12 jaar door vier volwassenen bedrogen werd. Zij herinnerde zich de gebeurtenissen uit haar kinderjaren als dochter van een NSB-vader en met die in gedachten heeft zij 'Het pak van mijn vader' geschreven.

  Verschijningsdatum2010-02-15

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-145-1
  EAN nummer
  9789089541451
  Auteur
  Jaitsche Wassenaar