Kijkbungalow Minerva
Afbeelding van Kijkbungalow Minerva
Afbeelding van Kijkbungalow Minerva

Kijkbungalow Minerva

Boek over bijzonder experiment op het gebied van wonen en kunst dat behalve veel media-aandacht 13.000 bezoekers trekt

€ 49,50  Omschrijving

  Een inspirerende kijk op wonen en kunst 1991-1995

  In 1991 stelde Johan Meijering zijn patiobungalow in de Ploegbuurt van Hoogkerk, in de Jan van der Zeestraat, open voor het publiek. Samen met zijn toenmalige partner Marije had hij het pand in ruim vijf maanden tijd omgetoverd tot een sfeervolle ruimte. Het werd uiteindelijk een uniek samenwerkingsverband tussen enerzijds de architect, de binnenhuis- en tuinarchitecten, ontwerpers, inrichters en beeldend kunstenaars en anderzijds een scala aan leveranciers op het gebied van apparatuur en accessoires. De samenwerking tussen de veelal zelfstandig opererende specialisten heeft uiteindelijk geleid tot een bijzonder uitgebalanceerd eindproduct: Kijkbungalow Minerva.

  Noodgedwongen aan huis gebonden, besloot Johan Meijering overdag rondleidingen te organiseren in zijn eigen woning. De bezoekers konden onder meer het ruimtelijk effect van een glaswand ervaren, een voor die tijd moderne keuken bewonderen en konden zich verwonderen over de eigenzinnige vormgeving van tafels, stoelen, wandrekken en kastwanden. Ook maakten zij kennis met de toepassing van nieuwe materialen voor vloeren, wanden en raambekleding, met eigentijdse ontwerpen van wooncomponenten en een aantal verrassende vondsten op het gebied van audio, verlichting en communicatietechniek. En men kon genieten van beeldende kunst. De eerste Nederlandse kijkbungalow was een landelijke primeur op het gebied van wonen en bleek al snel een succes. Het was een uniek project dat zich nadien niet heeft herhaald.

  De belangstelling groeide gestaag. Behalve mond-tot-mondreclame kreeg de kijkbungalow vanuit de media veel aandacht. Er kwamen ten minste 92 publicaties in dertig verschillende kranten, vak- en woonbladen, met onder meer artikelen in landelijke kranten zoals het Algemeen Dagblad, de Telegraaf, de Volkskrant, Trouw en het Nederlands Dagblad. Ook publiceerde de Sunday Times uit Malta twee keer een artikel over de kijkbungalow. Buiten dat was er met enige regelmaat iets over het project op de radio (veelal rechtstreeks) en televisie.

  Veel prominenten uit de politiek, artiestenwereld en kunstenaars, zoals diverse leden van het college van B en W van Groningen, de commissaris van de koningin van de Provincie Groningen en de gedeputeerde Bestuurlijke Zaken en Cultuur van de provincie Groningen, Jacques d’Ancona, en beeldhouwer en schilder Nic Jonk bezochten de kijkbungalow.

  Vanuit de kijkbungalow ontstonden nieuwe initiatieven, zoals het project Kunst & Kunst en Kunsthuis De Permanente. Uiteindelijk is de kijkbungalow drie jaar en drie maanden opengesteld geweest voor het publiek. Op 1 januari 1995 werd het project afgesloten. Gedurende het gehele project bezochten maar liefst 13.000 mensen uit binnen- en buitenland Kijkbungalow Minerva.

  Kijkbungalow Minerva_Inkijk.pdf

  Formaat 200x250x30 mm
  Aantal pagina's 640
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Johan Meijering
  Biografie

  Johan Meijering studeerde sociale wetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Hij begon zijn carrière als (hoofd)agent bij de gemeentepolitie en werkte later als maatschappelijk werker en sociale wetenschapper bij diverse gemeentelijke overheden. Al van jongs af startte hij veel initiatieven op het terrein van woon- en leefmilieu. Zo heeft hij gepoogd het vervalsen van kunst en het verhandelen van valse kunst aan banden te leggen, in het bijzonder die van de kunstkring De Ploeg. Hij voerde jarenlang campagne tegen het afsteken van het consumentenvuurwerk en schreef daar twee boeken over. In 2015 begon hij aan een nieuwe missie: hij pleit voor een referendum over het geldverslindende en immens grote Groninger Forum, waarbij hij tevens een alternatief presenteert: Nieuw Groninger Forum of Hyde Park Groningen, een sfeervolle oase in hartje binnenstad. Hij is een bevlogen man, die op idealistische en onorthodoxe wijze staat voor zijn idealen. In 2015 verschenen twee boeken van zijn hand: Argentijnse tango van Groningen tot Maastricht en een boek over tangocentrum La Pasión in Groningen, dat hij heeft opgericht. Behalve het boek over Kijkbungalow Minerva verscheen in september 2016 tevens het boek Groninger Forum - een bodemloze put, een boek dat onmiddellijk veel stof deed opwaaien.

  Verschijningsdatum 17-09-2016

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-887-0
  EAN nummer
  9789089548870