Tien en een Boeddhistische fabels
Afbeelding van Tien en een Boeddhistische fabels
Afbeelding van Tien en een Boeddhistische fabels

Tien en een Boeddhistische fabels

Fabels over dieren waarin op subtiele wijze kanten van de boeddhistische leer worden toegelicht.

€ 9,95



    Omschrijving

    De fabels in dit boek zijn een keuze uit een collectie van ruim 500 verhalen, bekend als de Jataka-verhalen, die de boeddha Siddharta Gautama zijn eerste volgelingen zou hebben verteld. Het doel van deze verhaaltjes is het toelichten van sommige kanten van de boeddhistische leer, de morele of praktische basis van ons leven. De kwintessens is nuchter en logisch denken. Boeddhisten bereiken dit stadium door rationeel nadenken en meditatie.

    Ofschoon deze verhaaltjes in hun originele vorm onmiskenbaar Indiaas en boeddhistisch zijn, bezitten zij ook een hoge graad van wereldse wijsheid. Deze “Tien + één fabels” uit de Jataka-verhalen zijn in een modern idioom gesteld en zeer geschikt voor lezers en lezeressen van elke leeftijd. Het laatste verhaal Hoe de Koning wijsheid verzamelde komt niet uit de Jataka, maar is een eigen verhaal.

    Van de hand van vertaler, George Bijloo, zijn in de loop van de laatste 25 jaar niet alleen boekjes en essays over de boeddhistische leer verschenen, maar ook over sociologie en culturele antropologie.

    101Boeddh.fabels_Inkijk.pdf

    Formaat145 x 210 mm
    Aantal pagina's44 pagina's
    Levertijd2 werkdagen
    AuteurGeorge Bijloo
    Korte levensbeschrijving

    Drs. George Bijloo (23-08-1926), de auteur van het boek Tien + één Boeddhistische fabels en ZENboeddhist, vertaalde een aantal specifieke fabels uit de Jataka verhalen die de eerste boeddhistische leider Siddharta Gautama bijna 2000 jaa geleden zijn eerste volgelingen heeft uitgelegd. Die verhalen leiden als climax steeds weer naar harmonie en eenheid onder de mensen.

    George Bijloo werd geboren als vierde en laatste kind in het gezin van een uit de Nederduits Hervormde Christelijke Gemeente in Rotterdam uitgetreden voorganger. Zelf keerde hij vanuit een door de Tweede Wereldoorlog kapot geslagen puberteit zich later tot het atheïsme, waarover hij een uitvoerig manuscript schreef. De laatste veertig jaren publiceerde Bijloo verscheidene boeken en essays over sociologie en culturele anttropologie na zijn Leidse studies. Ook volgde hij filosofische studies o.a. bij professor Philipse te Leiden. Volgens zijn hoogleraar Van Vroonhoven is Bijloo een erudiet mens, die zich verdiept in de menselijke samenlevingen.

    Toen George 3 jaar was, verhuisden zijn ouders naar Den Haag en Rijswijk, waar hij zijn vaste woonplek heeft gevonden, zoals hij zegt: ‘tot de dood ons scheidt’. Tussendoor reisde en verbleef hij ruim dertig jaren achter elkaar in vreemde landen in en buiten Europa. Twee van zijn kinderen wonen en werken buiten nederland. Zijn kinderen spreken, net als hij zelf, acht tot negen vreemde talen. Een levensdoel, waarop Bijloo voor alle mensen de nadruk legt, omdat communicatie onderling met anderstaligen een verrijking van het leven is. Bijloo vindt dat politici daar eens over zouden moeten nadenken.

    Verschijningsdatum2011-03-07

    Specificaties

    Artikelnummer
    978-90-8954-283-0
    EAN nummer
    9789089542830
    Auteur
    George Bijloo