Van Blitz tot niets
Afbeelding van Van Blitz tot niets
Afbeelding van Van Blitz tot niets

Van Blitz tot niets

Uiterst informatief boek over hoe de Tweede Wereldoorlog in Kimswerder is beleefd en wat er met de verschillende dorpsgenoten is gebeurd

€ 29,50  Omschrijving

  "Het aantal Kimswerders dat de oorlog '40-'45 heeft meegemaakt en echt heeft beleefd, slinkt ieder jaar gestaag. Over een paar jaar leeft er uit die tijd helaas niemand meer en zijn alle verhalen weg. Daarom dit eenvoudige verhaal, over eenvoudige dorpsgenoten, die in de oorlogsjaren met het tij werden meegezogen. Sommigen zijn gesneuveld, anderen gemarteld. Niet alleen de slachtoffers leden, maar vele families werden voor hun verdere leven in rouw gedompeld. Ook in Kimswerd.
  Er zijn dorpsgenoten geweest die een dappere rol gespeeld hebben, anderen lieten het over zich heen komen. Doordat de prijzen van de landbouwproducten na de inval van de Duitsers snel stegen, hadden verscheidene mensen het idee: het wordt eindelijk beter, na tien jaar crisis en veel te lage prijzen. Velen waren alleen maar toeschouwer en soms slachtoffer. Helaas waren er ook dorpsgenoten, die achter de plannen van de vijand bleven staan en zelfs een verradersrol hebben gespeeld. Er zijn verscheidene Kimswerders die iets van de oorlog hebben overgehouden. De een meer dan de ander. Dit geldt trouwens ook voor kinderen van ouders die tijdens de oorlog "fout" waren."

  Dat schrijft Reinder Politiek in het voorwoord van zijn uiterst informatieve boek over de Tweede Wereldoorlog zoals die in Kimswerd is beleefd. Hij vertelt hoe het de verschillende dorpsgenoten is vergaan en wat er allemaal is gebeurd. Zelf was hij nog een klein jongetje toen dit allemaal plaatsvond. Het maakte een diepe indruk op hem. Die verwondering klinkt in het hele verhaal door en dat maakt het boek tot een levendige vertelling. Een bijzonder historisch document.

  Formaat165 x 240 mm
  Aantal pagina's393 pagina's
  Levertijd2 werkdagen
  AuteurReinder Politiek
  Korte levensbeschrijving

  Ik ben met groot genoegen 50 jaar boer geweest.
  Naast de boerderij heeft geschiedenis me altijd geïnteresseerd en dan speciaal de dorpsgeschiedenis.
  Al 25 jaar schrijf ik verhalen in onze dorpskrant, veelal over vroeger en verder heb ik een boekje met oude dorpsfoto's van Kimswerd uitgegeven. Maar ook een boek over de 100-jarige geschiedenis van de kaatsvereniging. Daarna één over ons 110-jarig muziekkorps, één over de 125-jarige ijsvereniging en een boekje over de bijna 1000 jaar oude Laurentius kerk van Kimswerd.
  Een tweede hobby is, excursies leiden rondom en door onze fraaie oude kerk, met zijn honderden verhalen over priesters, dominees, schoolmeesters grafstenen, helden en andere vele bewaarde rariteiten rond en in de kerk.

  Verschijningsdatum2009-05-04

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-101-7
  EAN nummer
  9789089541017
  Auteur
  Reinder Politiek