De Uitgeefster

Mijn naam is Jitske Kingma. Ik ben geboren in 1959 en opgegroeid in Leeuwarden. Mijn eerste baan was correctrice bij een drukkerij. Daarna heb ik twee jaar gereisd door Azië en Australië, in een rozenkas gewerkt in Israël en onderweg mijn eerste artikelen geschreven, die tot mijn grote vreugde werden geplaatst in het Friestalige weekblad Frysk en Frij.

Na terugkomst kon ik daar freelance aan de slag en later kwam ik bij het Friesch Dagblad terecht, aanvankelijk als stadsredacteur. Na enige tijd politieberichten, raadsvergaderingen en andere stadse activiteiten te hebben verslagen, schoof ik aan op de cultuurredactie, waar ik onder andere een boekenpagina verzorgde. De volgende stap was de eindredactie en daarna kreeg ik de functie chef van de redactie. Bij deze beleidsfunctie miste ik uiteindelijk de contacten met mensen die me hun verhaal vertelden. Toen ik in 1999 werd benaderd om de uitgeverij van het innovatieve Gopher uit te helpen bouwen, aarzelde ik geen moment en verliet de journalistiek.

Na acht jaren wilde ik graag mijn kennis uit de journalistiek en de uitgeefwereld combineren om er mijn persoonlijke Elikser van te brouwen voor schrijvers die willen publiceren en hun boek aan de man willen brengen, al dan niet voor een breed publiek.  Mijn aanpak is persoonlijk, betrokken en betrouwbaar, met oog voor het speciale in ieder mens en in ieder verhaal.

Vanaf het begin van mijn Elikser-tijd was ik verheugd en verrast door de verscheidenheid aan boeken waar ik mij in mocht verdiepen. Het aantal categorieën in de webwinkel breidde zich steeds meer uit. Een van de eerste uitgaven was een vertaling uit het Engels en in de loop der jaren hebben we meerdere vertalingen uitgebracht, onder andere van klassiekers als The Hobbit van Tolkien (bekroond met de Obe Postmaprijs 2012 voor de beste vertaling), Koning van Katoren van Jan Terlouw, Tess of the d'Urbervilles van Thomas Hardy, The Canterbury Ferhalen van Geoffrey Chaucer en De roman van Walewein van Penninc en Vostaert.

In 2010 zijn we begonnen met e-books.
Guido Bindels won met zijn biografie over wielrenner Teun van Vliet de Publieksprijs voor het beste sportboek van 2010, een geweldige opsteker. In 2012 was hij opnieuw genomineerd, met zijn boek Onderweg.

Door de jaren heen hebben we vele hoogtepunten meegemaakt en bijzondere projecten gedaan. En steeds stonden de schrijvers en de boeken voorop.