Manuscripten


Wij werken persoonlijk, met respect voor uw werk. Uw werk wordt zorgvuldig gelezen en u krijgt vrijblijvend advies over kansen en mogelijkheden voor uw boek.

 

Wij doen het volgende:

 • Wij lezen uw manuscript. Als u ons uw manuscript toestuurt, zullen wij het lezen en van commentaar voorzien. Veel werk wat we binnen krijgen, is nog niet aan publicatie toe. Als dat bij uw werk ook zo is, zullen wij u aanwijzingen geven voor verbetering of – en dat komt helaas vaak voor – we wijzen het af, omdat we het niet geschikt vinden voor publicatie in het Elikser-fonds. U kunt rekenen op een eerlijk oordeel.
 • Productie van uw boek. Als we het eens zijn geworden over de inhoud, gaan we het over het uiterlijk van het boek hebben. Elikser schrijft in overleg met u een passende tekst voor achterop het boek en we maken een proef om te kijken of het geheel ons beider goedkeuring kan wegdragen.
 • Promotie. Als een boek gepubliceerd is, is dat het eind van soms een lange weg, maar het begin van een nieuwe. Het boek moet natuurlijk ook verkocht worden. Uitgeverij Elikser wendt haar contacten aan om te zorgen dat uw boek bij de juiste doelgroep onder de aandacht wordt gebracht en op dit gebied verwachten wij ook van u – indien mogelijk – de nodige inspanningen. Samen maken we een promotieplan. Elikser maakt promotiemateriaal.

Werkwijze
U kunt uw manuscript mailen aan: jitskekingma@elikser.nl of sturen aan: Uitgeverij Elikser, Ossekop 4, 8911 LE Leeuwarden of Postbus 2532, 8901 AA Leeuwarden. U bent ook welkom om het langs te brengen, als u dat liever heeft. Graag dan van tevoren een telefoontje op: 058-2894857 of 06-48626286.

Na lezing overleggen we met u, wat we het beste met uw manuscript kunnen doen:

 • Moet het herschreven worden en zo ja, op wat voor punten?
 • Is het geschikt voor uitgave? Dat zullen wij u laten weten. Als het racistisch, rancuneus of beledigend is of als we er een onplezierig gevoel bij krijgen, geven we het niet uit. Dat hoort u dan van ons.
 • Wat verwachten we van de verkoop. Natuurlijk is dat koffiedikkijken, maar we zullen toch een poging doen, daar een inschatting van te maken, om u zo goed mogelijk vooraf te informeren.
 • Hoe komt het er uit te zien? Onze talentvolle vormgevers doen hun uiterste best, het boek er aantrekkelijk uit te laten zien. De auteurs hebben inspraak in het eindproduct, er is ruimte voor eigen inbreng en smaak.

Het lezen van uw manuscript en het bespreken van de inhoud is kosteloos en vrijblijvend. Als we er het uiteindelijk over eens worden dat het geschikt  is voor uitgave, gaan we een contract opmaken. De contracten van uitgeverij Elikser betreffen de licensie tot uitgave in de Nederlandse taal (tenzij anders afgesproken), als e-book en als luisterboek en worden normaal gesproken gesloten voor drie jaar. Als we het eens zijn over wat we doen en hoe we dat in het contract vastleggen, bespreken we de nadere details, bij voorkeur hier op kantoor, zodat we elkaar kunnen ontmoeten en voorbeelden van onze boeken en promotiemateriaal kunnen laten zien.


Bijdrage:

Voor alles wat we doen om het boek persklaar te maken en te verkopen worden natuurlijk kosten gemaakt. Daarom is het inmiddels steeds vaker gebruikelijk, dat auteurs een deel van die kosten dragen. De tijd dat een schrijver alleen schreef en een uitgever alleen uitgaf, is voorbij. Een schrijver werkt, samen met de uitgever, aan de bekendheid van hem/haarzelf en zijn/haar boek. Uitgangspunt is, dat beide partijen zich inzetten voor een zo groot mogelijk bereik. De bijdrage die wij vragen is in de meeste gevallen € 1575, inclusief btw. Als het boek heel dik is (meer dan 100.000 woorden) of heel bewerkelijk (veel redactie nodig en/of met veel foto's of tabellen), dan wordt het meer. Wanneer het veel dunner is, dan is de bijdrage lager.

 

Wat we vervolgens doen:

 • - Uw boek wordt gecorrigeerd, door professionele redacteuren. Dat doen wij zo, dat u kunt zien wat er is aangepast, waarna u zelf kunt aangeven of u het daar wel of niet mee eens bent. Daarbij zij natuurlijk aangetekend dat dichterlijke vrijheid zijn grenzen heeft!
 • - Uw boek wordt vormgegeven en van een professioneel omslag voorzien, in overleg met u.
 • - U krijgt twee keer een proef: 1 zwart wit van de eerste opmaak en 1 compleet gelijmd boek zodat u goed kunt beoordelen hoe het er uiteindelijk uit komt te zien.
 • - U krijgt 10 auteursexemplaren.
 • - We maken in overleg met u een marketingplan, schrijven een persbericht, maken promotiemateriaal en gaan dan de voor uw boek geschikte doelgroepen benaderen.
 • - Uw boek wordt aangemeld bij het Centraal Boekhuis, bij groothandels als Managementboek en andere op specifieke doelgroepen gerichte distributeurs, bij internetboekhandels als BOL, AKO en Bruna. We geven boekhandels de gebruikelijke boekhandelskorting en meer, als ze veel voor onze boeken doen door er extra reclame voor te maken of een grotere hoeveelheid af te nemen.Tevens sturen we een exemplaar naar de Koninklijke Bibliotheek en de Nederlandse Bibliotheekdienst Biblion.
 • - We bieden uw boek te koop aan via onze eigen webwinkel en die van de website van de Vereniging Zelfstandige Uitgevers (VZU) waar we lid van zijn.
 • - U krijgt 15 % royalty’s over de netto opbrengst van de verkoop. Dat betekent dat u, afhankelijk van waar het boek wordt verkocht en de korting die wordt verleend, royalty’s krijgt over verkoopprijs min korting min btw. 
 • - Wij houden u halfjaarlijks op de hoogte van de verkoop van uw boek via de Elikser-webwinkel en de boekhandel.

 •