Manuscripten

Wat kan Elikser voor u doen?


Wij werken persoonlijk, met respect voor uw werk. Uw werk wordt zorgvuldig gelezen en u krijgt vrijblijvend advies over kansen en mogelijkheden voor uw boek.

 

Wij kunnen u helpen bij:

 • Het tot stand komen van een manuscript. Veel mensen hebben wel een idee voor een boek in hun hoofd, maar ze kunnen het er soms niet of niet op de juiste wijze uit krijgen. Soms zitten er meer manuscripten in één verhaal. Soms loopt een manuscript helemaal vast. Soms vertelt iemand een bepaald verhaal, maar zou het beter heel ergens anders over kunnen gaan.
 • Schrijversbegeleiding. Eenmaal geschreven is een manuscript vaak nog lang niet toe aan publicatie. Er zitten onafgemaakte verhaallijnen in, de hoofdpersonen komen niet uit de verf, het is te langdradig, onwaarschijnlijk of je kunt je niet in de hoofdpersonen verplaatsen, kortom, het kan beter en dat verdient het ook. Maar soms zit het er gewoon niet in. Veel manuscripten moeten wij helaas afwijzen. Vaak zijn ze nog niet rijp, hebben de schrijvers te weinig afstand tot hun onderwerp genomen of zitten ze niet goed genoeg in elkaar. U kunt rekenen op een eerlijk oordeel.
 • Productie van uw boek. Als we het eens zijn geworden over de inhoud, gaan we het over het uiterlijk van het boek hebben. Elikser schrijft in overleg met u een pakkende tekst voor achterop het boek en we maken een proef om te kijken of het geheel ons beider goedkeuring kan wegdragen.
 • Promotie. Als een boek gepubliceerd is, is dat het eind van soms een lange weg, maar het begin van een nieuwe. Het boek moet natuurlijk ook verkocht worden. Uitgeverij Elikser wendt haar contacten aan om te zorgen dat uw boek bij de juiste doelgroep onder de aandacht wordt gebracht. Samen maken we een promotieplan. Elikser maakt promotiemateriaal.
 • Begeleiding op maat
  Elikser begeleidt schrijvers het liefst van begin tot eind op de weg van manuscript tot boek. Maar u kunt ook voor een deeltraject kiezen. Bijvoorbeeld alleen correctie, alleen vormgeving, verzorgen van drukwerk, distributie, of een combinatie.

Werkwijze
U kunt uw manuscript mailen aan: jitskekingma@elikser.nl of sturen aan: Uitgeverij Elikser, Ossekop 4, 8911 LE Leeuwarden of Postbus 2532, 8901 AA Leeuwarden. U bent ook welkom om het langs te brengen, als u dat liever heeft. Graag dan van tevoren een telefoontje op: 058-2894857 of 06-48626286.

Na lezing overleggen we met u, wat we het beste met uw manuscript kunnen doen:

 • Moet het herschreven worden en zo ja, op wat voor punten?
 • Is het geschikt voor uitgave? Dat laten wij u eerlijk weten. Als het racistisch, rancuneus of beledigend is of als we er een onplezierig gevoel bij krijgen, geven we het niet uit. Ook dat zullen we eerlijk zeggen.
 • Wat verwachten we van de verkoop. Natuurlijk is dat koffiedikkijken, maar we zullen toch een poging doen, daar een inschatting van te maken, om u zo goed mogelijk vooraf te informeren.
 • Hoe komt het er uit te zien? Onze talentvolle vormgevers doen hun uiterste best, het boek er aantrekkelijk uit te laten zien. De auteurs hebben inspraak in het eindproduct, er is ruimte voor eigen inbreng en smaak.

Het lezen van uw manuscript en het bespreken van de inhoud is kosteloos en vrijblijvend. Als we er het uiteindelijk over eens worden dat het geschikt  is voor uitgave, gaan we een contract opmaken. De contracten van uitgeverij Elikser betreffen de licensie tot uitgave in de Nederlandse taal (tenzij anders afgesproken), als e-book en als luisterboek en worden normaal gesproken gesloten voor drie jaar. Als we het eens zijn over wat we doen en hoe we dat in het contract vastleggen, bespreken we de nadere details, bij voorkeur hier op kantoor, zodat we elkaar kunnen ontmoeten en voorbeelden van onze boeken en promotiemateriaal kunnen laten zien.


Bijdrage:

Voor alles wat we doen om het boek persklaar te maken en te verkopen worden natuurlijk kosten gemaakt. Daarom is het inmiddels steeds vaker gebruikelijk, dat auteurs een deel van die kosten dragen. De tijd dat een schrijver alleen schreef en een uitgever alleen uitgaf, is voorbij. Een schrijver werkt, samen met de uitgever, aan de bekendheid van hem/haarzelf en zijn/haar boek. Uitgangspunt is, dat beide partijen zich inzetten voor een zo groot mogelijk bereik. De bijdrage is in de meeste gevallen € 1500. Als het boek heel dik is (meer dan 100.000 woorden) of heel bewerkelijk (veel redactie nodig en/of met veel foto's of tabellen), dan wordt het meer. Wanneer het veel dunner is, dan is de bijdrage lager.

 

Wat we vervolgens doen:

 • - Uw boek wordt gecorrigeerd, door professionele redacteuren. Dat doen wij zo, dat u kunt zien wat er is aangepast, waarna u zelf kunt aangeven of u het daar wel of niet mee eens bent. Daarbij zij natuurlijk aangetekend dat dichterlijke vrijheid zijn grenzen heeft!
 • - Uw boek wordt vormgegeven en van een professioneel omslag voorzien, in overleg met u.
 • - U krijgt twee keer een proef: 1 zwart wit van de eerste opmaak en 1 compleet gelijmd boek zodat u goed kunt beoordelen hoe het er uiteindelijk uit komt te zien.
 • - U krijgt 10 auteursexemplaren.
 • - We maken in overleg met u een marketingplan, schrijven een persbericht, maken promotiemateriaal en gaan dan de voor uw boek geschikte doelgroepen benaderen.
 • - Uw boek wordt aangemeld bij het Centraal Boekhuis, bij groothandels als Solarus (spirituele boeken), Managementboek en andere op specifieke doelgroepen gerichte distributeurs, bij internetboekhandels als BOL, AKO en Bruna. We geven boekhandels de gebruikelijke boekhandelskorting en meer, als ze veel voor onze boeken doen door er extra reclame voor te maken of een grotere hoeveelheid af te nemen.Tevens sturen we een exemplaar naar de Koninklijke Bibliotheek en de Nederlandse Bibliotheekdienst Biblion.
 • - We bieden uw boek te koop aan via onze eigen webwinkel en die van de website van de Vereniging Zelfstandige Uitgevers (VZU) waar we lid van zijn.
 • - U krijgt 15 % royalty’s over de netto opbrengst van de verkoop. 
 • - Wij houden u op de hoogte van de verkoop van uw boek via de Elikser-webwinkel en de boekhandel.

 •