Baltische lichten
Afbeelding van Baltische lichten
Afbeelding van Baltische lichten

Baltische lichten

Spannende solozeilreis langs de oude handelsroute naar het oosten op zoek naar de beleving en het avontuur op de Noordzee en de Oostzee

€ 24,50  Omschrijving

  In het kielzog van de Oostvaarders

  Al honderden jaren zeilen Nederlanders naar de verre Oostzee. Ze gingen eerst voor de haring, later voor graan en hout. Het bracht ons land welvaart, maar onderweg loerden vele gevaren: storm, tegenwind, ondieptes, lastige kapen, oorlog en geweld. Hoe is het om in de eenentwintigste eeuw te zeilen langs deze oude handelsroute naar het oosten? Wat is er nog te zien van de onstuimige geopolitieke ontwikkelingen rond deze vaarwegen? Van de jacht op haring, de rivaliteit tussen Denemarken, Zweden en de Hanze, de Tachtigjarige Oorlog, de opkomst van Rusland als wereldmacht, de Napoleontische oorlogen, de Krimoorlog, de twee wereldoorlogen en de Koude Oorlog?

  Harry Klieverik gaat als solozeiler op zoek naar de beleving en het avontuur op de Noordzee en de Oostzee. Hij schrijft over zijn eigen zeilrampen, over onrust en alleenzijn, maar ook over de schoonheid van wind, water en golven. Hij volgt het spoor van de eeuwenoude vuurtorens, van het Paard en de Brandaris via kaap Skagen naar de vuurtorens van Gdansk, Riga en Helsinki. De oude lichten leiden naar andere werelden. Ze werken als tijdmachines. Uit hun geheugens stroomt een vloed van verhalen over mensen, schepen en hun relatie met de zee, van Nicolaes Witsen en Peter de Grote tot Sigbrit Willems, Johann Struensee, Klaus Störtebeker, Paula Wilson en de onbekende Nederlandse zeehelden Quirinus Harder en Fopke Cornelisz van Ameland. Samen roepen die verhalen een caleidoscopisch beeld op van de geschiedenis van Noord-Europa.

  Baltischelichten_Inkijk.pdf

  Formaat 145x210 mm
  Aantal pagina's 385
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Harry Klieverik
  Biografie

  Harry Klieverik (1956) is schrijver en zeiler. Hij werkte vele jaren als redacteur en hoofdredacteur bij vaktijdschriften voor woningcorporaties. Baltische Lichten is het eerste boek waarin hij schrijft over zijn zeiltochten naar de Oostzee.

  Verschijningsdatum 03-03-2022

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-94-6365-421-0
  EAN nummer
  9789463654210
  Auteur
  Harry Klieverik