Broze Burchten
Afbeelding van Broze Burchten
Afbeelding van Broze Burchten

Broze Burchten

Onthullend onderzoek naar de vervolging van de Middelburgse Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de rol van de plaatselijke en regionale autoriteiten

€ 29,95  Omschrijving

  Dirk Leendert Roth brengt in Broze Burchten verslag uit van zijn onderzoek naar de vervolging van de Middelburgse Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De auteur belicht deze lokale geschiedenis tegen de achtergrond van een brede nationale en internationale context. Roth toont onder meer aan, dat de bestaande Zeeuwse geschiedschrijving van ‘Middelburg en de Holocaust’ talrijke hiaten en ‘onnauwkeurigheden’ kent.
  Met name de rol van de plaatselijke en regionale autoriteiten komt in aanmerking om op basis van de in dit boek aan het licht gebrachte feiten te worden gecorrigeerd en aangevuld. Dat geldt eveneens voor de tot op heden onderbelicht gebleven lotgevallen van de relatief grote groep gemengd gehuwde Middelburgse Joden, inclusief hun niet-Joodse partners en kinderen.
  Met Broze Burchten levert de auteur tevens een waardevolle bijdrage aan de beantwoording – hier met een accent op het lokaal perspectief – van de nog altijd actuele vraag: hoe konden de Duitsers erin slagen meer dan 100 000 Joden uit Nederland af te voeren zonder op voor hen onoverkomelijke weerstand te stuiten vanuit de Nederlandse bevolking.

  Je weet dat ze mijn zaak in puin hebben gegooid. Ze hebben me uit de gemeenteraad, waar ik hoopte als wethouder veel voor mijn woonplaats te kunnen bereiken, gezet en ons uit onze woning verjaagd. Daarna hebben ze mijn zaak, die ik weer aan het opbouwen was, genaast. Tenslotte hebben ze mij uit mijn geboortestad die mij zo lief was, verdreven. Als ze nu ook nog mijn leven moeten hebben, dan hoop ik dat ik het zo ver zal kunnen brengen als uw Christus en kan zeggen: “Vader vergeef het hun want ze weten niet wat ze doen”.
  Marc Herman Boasson, dan ex-wethouder van Middelburg,
  in gesprek met P.J. Koets, Amsterdam 1942

  Broze Burchten_Inkijk.pdf

  Formaat 165x250x27 mm
  Aantal pagina's 294
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Dirk Leendert Roth
  Biografie

  Dirk Leendert Roth is geboren (1934) en getogen in Middelburg waar hij de lagere school en de RHBS bezoekt , gevolgd door een opleiding aan het maritiem instituut De Ruyter in Vlissingen. Na tien jaren als stuurman de wereldzeeën te hebben bevaren zet hij zijn werkzame leven voort in diverse leidinggevende functies bij de Hoogovens te IJmuiden waar hij in 1993 met pensioen gaat. Roth onderhoudt zijn leven lang warme banden met de Zeeuwse hoofdstad, hetgeen er toe leidt dat hij na zijn werkzame leven als autodidact de studie van en onderzoek naar geschiedkundige, Zeeland gerelateerde onderwerpen ter hand neemt. Dat levert in 2007 de publicatie op van Ene stille waerheyt van sware dingen: historische opstellen betreffende de Zeeuwse geschiedenis in de periode 1245- 1305, thans gevolgd door Broze Burchten: het verslag van zijn onderzoek naar de vervolging van de Middelburgse Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

  Verschijningsdatum 14-03-2018

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-94-6365-040-3
  EAN nummer
  9789463650403
  Auteur
  Dirk Leendert Roth