Cochleaire capriolen
Afbeelding van Cochleaire capriolen
Afbeelding van Cochleaire capriolen

Cochleaire capriolen

Elske Posthuma vertelt eerlijk en openhartig hoe het is om vanaf je geboorte slechthorend te zijn en wat de gevolgen zijn als veel je ontgaat doordat je het niet meekrijgt. Tevens beschrijft ze haar ervaringen met een cochleair implantaat

€ 18,-  Omschrijving

  De wekker loopt af. Ik ga op mijn bed zitten, pak mijn hoorapparaat en stop het in mijn oor. Nee! Ik weet het direct. Mijn hart klopt in mijn keel. Ik voel de paniek in mijn lijf en ik stoot Hans wakker. Ik hoor hem nog wel, maar dof en veel zachter. Het geluid gaat bij mij vandaan; het klinkt als 'in de verte'. Vanmorgen moet ik orgel spelen, maar het is de vraag of dat nu nog kan. Er spookt van alles door mijn hoofd: Straks de dokter even bellen, o nee, ik kan natuurlijk niet zelf bellen ... Hoe lang zal dit weer gaan duren? Komt het deze keer ook weer goed? Kan ik ooit weer orgel spelen? Nu niet gelijk aan het ergste denken. Ik moet mij morgen maar ziek melden. En hoe moet het nu met mijn nieuwe opleiding? Ik weet dat het gehoor uiteindelijk helemaal zal verdwijnen. Dit is immers niet de eerste keer.

  In dit boek vertelt Elske Posthuma hoe het is om, vanaf je geboorte, slechthorend in de wereld te staan. Wat de gevolgen zijn als veel in je omgeving je ontgaat doordat je ernstig slechthorend bent. Hoe het is om steeds meer kwijt te raken van de heerlijke ervaring van muziek maken en luisteren. Trefzeker geeft ze aan welke moeilijkheden zich voordoen met zo’n beperking maar ze houdt ons ook een spiegel voor door de regelmatig moeizame reactie van de omgeving te schetsen.

  Het is ook het verhaal van iemand die ondanks alle tegenslag toch vorm blijft geven aan haar idealen en dromen werkelijkheid laat worden. Uiteindelijk, na verscheidene ‘plotsdoofheden’ en een steeds verder afnemend gehoor, geeft haar nog werkende oor de ongelijke strijd op. Doof …

  Met behulp van cochleaire implantatie is zij ondertussen niet meer doof maar weer slechthorend. En hoort ze meer dan in de afgelopen dertig jaar. Maar ook in dit geval blijkt de techniek (nog) niet volmaakt. Ze raakte ondanks de winst iets kwijt.

  In dit uitermate boeiende relaas laat Elske zien hoe horenden het contact met slechthorenden zo soepel mogelijk kunnen laten verlopen en hoe slechthorenden kunnen aangeven, wat ze nodig hebben. Hiermee legt ze een brug tussen twee werelden. Slechthorenden zullen er veel in herkennen en kunnen wellicht hun voordeel doen met haar ervaringen en oplossingen.

  Dat een goed functionerend gehoor voor veel mensen niet zo vanzelfsprekend is maakt dit boek goed duidelijk. Maar dat dat geen enkele reden is om buiten de maatschappij te staan eveneens.

  Formaat125 x 200 mm
  Aantal pagina's184 pagina's
  Levertijd2 werkdagen
  AuteurElske Posthuma
  Korte levensbeschrijving

  Elske is 36 jaar. Ze is werkzaam als maatschappelijk werker. Op dit moment volgt zij naast haar werk een opleiding tot haptotherapeut. Ze heeft een relatie met Hans. Elske is slechthorend en meerdere keren in haar leven was zij plotsdoof. De laatste plotsdoofheid was in oktober 2008 en deze keer kwam het gehoor niet meer terug. In april 2009 werd zij geopereerd en kreeg een cochleair implantaat. Een intensieve revalidatie volgde en het resultaat was verbluffend. Ze kan weer luisteren en verstaan. De magie van pennen & papier is er al haar leven lang. Naast schrijven houdt ze van sporten, lezen, beeldhouwen, koken en samenzijn met familie of vrienden. Haar drijfveren zijn: zorg goed voor jezelf; dat je tot je recht komt in je leven, blijf geloven in je dromen, laat niets je daarin weerhouden en maak ze waar wanneer het kan.

  Verschijningsdatum2009-12-01

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-131-4
  EAN nummer
  9789089541314
  Auteur
  Elske Posthuma