Complexiteit en de waarde van praktijkkennis
Afbeelding van Complexiteit en de waarde van praktijkkennis
Afbeelding van Complexiteit en de waarde van praktijkkennis

Complexiteit en de waarde van praktijkkennis

Concrete bouwstenen in verhelderend boek over omgaan met complexiteit en herwaardering van praktijkkennis

€ 19,90  Omschrijving


  Hoe complexer een vraagstuk is, hoe nadrukkelijker we een beroep moeten doen op praktijkmensen. Hoe groter de onzekerheden zijn, hoe belangrijker het is waarde toe te kennen aan de kennis van de mannen en vrouwen die met de voeten in de klei staan: die zorg verlenen, voor de klas staan en het land bewerken. Dat is de centrale boodschap van dit boek. Toch doen we dit niet. Integendeel, nog steeds proberen we op krachtige wijze complexiteit te beteugelen met normen, regels, protocollen en procedures. Dat resulteert in allemaal ingewikkeldheid. Mensen raken erin verdwaald. Zorgverleners zijn meer dan 30% van hun werktijd kwijt met administratie, leraren komen nauwelijks aan echt onderwijs toe en boeren kunnen niet innoveren omdat er altijd wel een norm is waaraan ze niet voldoen. Vakmanschap wordt ingeblikt.

  Govert D. Geldof (Leeuwarden, 1958) maakt in dit boek strikt onderscheid tussen complexiteit en ingewikkeldheid. Zijn credo is: ‘Het is complex, maar we maken het ingewikkeld.’ In een persoonlijke zoektocht van enkele decennia diept hij beide begrippen uit, beginnend in de collegebanken van Civiele Techniek te Delft (september 1980) en eindigend bij de gemeenteraadsverkiezingen in Noordwest-Friesland (november 2017). Duidelijk is dat we niet zozeer het aantal regels moeten verminderen, maar dat we ons vermogen moeten vergroten complexiteit te zien en te hanteren. Daarvoor reikt hij concrete bouwstenen aan. Een geruststellende conclusie aan het eind is: goed omgaan met complexiteit hoeft niet ingewikkeld te zijn.

  Complexiteit_Inkijk.pdf

  Formaat 145x210x20 mm
  Aantal pagina's 218
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Govert D. Geldof
  Biografie

  Govert D. Geldof, geboren op 8 juni 1958 te Leeuwarden, is zijn hele leven geboeid geweest door processen van leren en evolueren, in de natuur, in de techniek en in sociale processen. Na de middelbare school en de HTS in Leeuwarden doorlopen te hebben, is hij in Delft Civiele Techniek gaan studeren. Wat hem vooral interesseerde was de wisselwerking tussen techniek en maatschappelijke processen. Die is complex, zo ontdekte hij. In zijn werkzame bestaan heeft hij vrijwel continu met het ene been in de praktijk gestaan (Tauw en Geldof c.s.) en met het andere in de wetenschap (UT en DTU). Aan de UT (Universiteit Twente) is hij gepromoveerd op het onderwerp ‘Omgaan met complexiteit bij integraal waterbeheer’. Aan DTU (de Technische Universiteit van Denemarken) doceerde hij milieu-ethiek. Vanaf april 2015 is hij tevens gemeenteraadslid, eerst in Franekeradeel, nu in de gemeente Waadhoeke.

  Verschijningsdatum 31-01-2019

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-94-6365-118-9
  EAN nummer
  9789463651189
  Auteur
  Govert Geldof