De kroon van Gouda
Afbeelding van De kroon van Gouda
Afbeelding van De kroon van Gouda

De kroon van Gouda

Aansprekende biografie van een veelzijdige en gedenkwaardige voorloopster van de vrouwenbeweging

€ 28,95  Omschrijving

  Veelzijdig voorloopster van de vrouwenbeweging Anna Barbara van Meerten Schilperoort

  Anna Barbara van Meerten-Schilperoort was een bijzondere vrouw. Ze groeit in het tweede kwart van de negentiende eeuw uit tot een van de bekendste en geliefdste vrouwen van ons land. Als schrijfster, redactrice, pedagoge, reizigster, schoolhoudster, onderwijzeres, reclasseringswerkster en maatschappelijk werkster is ze haar tijd in menig opzicht ver vooruit. Met haar unieke en succesvolle tijdschrift Penélopé roept ze vrouwen op deel te nemen aan de maatschappij en legt ze de basis voor een nationaal seksebewustzijn. Bij haar dood in 1853 krijgt ze tal van eretitels mee, zoals ‘vriendin der armen’, ‘vriendin der gevangenen’, ‘Neêrlands kindervriendin’ en ‘de kroon van Gouda’. Binnen enkele maanden wordt een monument te harer nagedachtenis onthuld.
  Maar wie was ze eigenlijk? Wie waren haar familieleden, vrienden en kennissen? In welke politieke, economische en sociale context is ze opgegroeid? Hoe is ze erin geslaagd zoveel kennis te vergaren, dat ze zich op gelijk niveau als velen van haar mannelijke tijdgenoten kon bewegen? Welke mannen en vrouwen hebben haar het meest beïnvloed? En waarom is de herinnering aan deze veelzijdige en gedenkwaardige voorloopster van de vrouwenbeweging reeds enkele decennia na haar overlijden vrijwel geheel vervaagd? Deze biografie geeft een antwoord op deze en tal van andere vragen.

  De kroon van Gouda_Inkijk.pdf

  Formaat 170x240x23 mm
  Aantal pagina's 404
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Jean-Philippe van der Zwaluw
  Biografie

  Drs. Jean-Philippe van der Zwaluw studeerde staatkundige economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en werkte jarenlang als journalist en redacteur. Hij publiceerde eerder Het Grote Geheim, een filosofische kijk op de geschiedenis (1990), De Vergetenen, het ware verhaal van de vluchtelingenkampen in naoorlogs Europa (2006), een oorlogstrilogie over Rotterdam-Heijplaat (2010-2013), Ik kom aan, ik groet opnieuw Erasmus en de Maas (2011), Pioniers van Charlois (2013), MVO – De geschiedenis van het Productschap Margarine, Vetten en Oliën (2014) en het biografische Schepper van het Vrijheidsbeeld – Leven en werk van Frédéric Auguste Bartholdi (2014).

  Verschijningsdatum 07-11-2016

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-905-1
  EAN nummer
  9789089549051
  Auteur
  Jean-Philippe van der Zwaluw