De Laurentiuskerk van Kimswerd, een pronkstuk
Afbeelding van De Laurentiuskerk van Kimswerd, een pronkstuk
Afbeelding van De Laurentiuskerk van Kimswerd, een pronkstuk

De Laurentiuskerk van Kimswerd, een pronkstuk

Verzameling smakelijk vertelde verhalen over de Laurentiuskerk en de historie van Kimswerd

€ 29,95  Omschrijving

  In Nederland zijn weinig kerken meer aanwezig waarvan je duizend jaar geschiedenis in hout en steen kunt aflezen. In de Laurentiuskerk van Kimswerd is veel van deze historie bewaard gebleven en na de laatste restauratie, afgerond in 2012, is dat nog veel beter zichtbaar gemaakt. Deze kerk draagt een duizendjarig verleden met zich mee en laat een prachtig historisch spoor na. Het is een gebouw waar zich in de loop der eeuwen veel rituelen hebben afgespeeld waarvan ook nog herkenningspunten zijn terug te vinden.

  De vele grafstenen in de kerk zijn uniek en op het oude kerkhof rond deze kerk liggen uitzonderlijke graven, die veel van de geschiedenis blootleggen. De eeuwige strijd met de dood en met de duivel is op de begraafplaats zichtbaar en de eeuwenoude rituelen rond een begrafenis worden hier duidelijk gemaakt door de zerken.

  De kerk wordt in vele boeken geroemd om zijn karakteristieke oude noordmuur met zijn geheimzinnige timpaan maar ook om het ongeschonden interieur uit de zeventiende eeuw met zijn prachtige preekstoel. Verder is de oude grafkelder met zijn mooie grafsteen van de familie Heemstra ook nog het bewonderen waard. En na de laatste restauratie de unieke eeuwenoude vondsten in het oude priesterkoor.

  De schrijver van dit boek leidt al tientallen jaren mensen rond in de kerk. Daarbij vertelt hij niet alleen over de prachtige ornamenten en objecten in de kerk, maar ook over de historie van Kimswerd. Over rituelen rondom het begraven bijvoorbeeld. Of over de riante erfenis van Ida van Tiara. Over het kistje met de oude munten. Of over de herkomst van het begrip ‘rijke stinkerds’. In deze verzameling smakelijk vertelde verhalen is zijn grote kennis over de historie van Kimswerd en de Laurentiuskerk gebundeld.

  Formaat165x250
  Aantal pagina's437
  Levertijd2 werkdagen
  AuteurReinder Politiek
  Korte levensbeschrijving

  Reinder Politiek is met groot genoegen 50 jaar boer geweest.
  Naast de boerderij heeft geschiedenis hem altijd geïnteresseerd en dan speciaal de dorpsgeschiedenis.
  Al 25 jaar schrijft hij verhalen in de Kimswerder dorpskrant, veelal over vroeger en verder heeft hij een boekje met oude dorpsfoto’s van Kimswerd uitgegeven. Maar ook een boek over de 100-jarige geschiedenis van de kaatsvereniging.
  Daarna één over het 110-jarig muziekkorps van Kimswerd, één over de 125-jarige ijsvereniging en nu een boek over de bijna 1000 jaar oude Laurentiuskerk van Kimswerd.
  Een tweede hobby is excursies leiden rondom en door de fraaie oude kerk van Kimswerd, met zijn honderden verhalen over priesters, dominees, schoolmeesters grafstenen, helden en andere vele bewaarde rariteiten rond en in de kerk.

  Verschijningsdatum2014-05-02

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-630-2
  EAN nummer
  9789089546302
  Auteur
  Reinder Politiek