De Mens van Verlangen

De Mens van Verlangen

Na de warme ontvangst van zijn eerste boek, ‘Des Erreurs et de la Vérité’ (Over Dwalingen en over de Waarheid) schreef Louis-Claude de Saint-Martin, vanaf 1788 in Straatsburg beïnvloed door zijn tweede meester, Jacob Boehme, in 1790 ‘L’Homme de Désir’, De Mens van Verlangen. Een hele reeks werken zou hierna nog geschreven worden.

€ 50,-  Omschrijving

  Louis-Claude de Saint-Martin, geboren in 1743 te Amboise in Frankrijk, vond na de dood van zijn moeder op driejarige leeftijd in zijn stiefmoeder de ideale moeder die veel invloed op hem had. Na een studie rechten en een paar jaar praktijk als advocaat vond hij zijn plaats in het leger en daardoor kon hij over veel tijd beschikken. Daar ontdekte hij de vrijmetselaars theürgie van de Élus-Cohen, geleid door Martinès de Pasqually, zijn eerste meester.

  Na de warme ontvangst van zijn eerste boek, ‘Des Erreurs et de la Vérité’ (Over Dwalingen en over de Waarheid) schreef hij, vanaf 1788 in Straatsburg beïnvloed door zijn tweede meester, Jacob Boehme, in 1790 ‘L’Homme de Désir’ (De Mens van Verlangen), het boek dat in vertaling nu voor u ligt. Een hele reeks werken zou hierna nog geschreven worden.

  De theürgie van Pasqually, de uiterlijke toepassing in uiterlijke objecten, gebaren et cetera, werd door Louis-Claude de Saint-Martin verinnerlijkt, de weg van het hart, die door middel van gebed, de theürgische daad bij uitstek, tot de enige God - de uiterlijke goden worden omgesmeed tot innerlijke krachten – met behulp van agentia die in de overige werelden en hemelen bestaan, en de deugden die innerlijk moeten weerklinken, en die eerst als personen verschijnen, en die de mens tot de enige God moeten leiden. Door het gebed worden de hogere sferen door verheffing bereikt.

  Louis-Claude de Saint-Martin, de Onbekende filosoof, die geen filosoof was, de miskende filosoof, die eigenlijk joods-christelijk gnosticus was, voegt hier de allesoverheersende liefde als Goddelijk vermogen, de Goddelijke macht en het enige vermogen van de mens, doel van alle verheffing aan toe, naast de wijsheid, die liefde is, en de kennis, die wijsheid en liefde samen is.

  De Mens van Verlangen is de mens die deze machten in zijn hart voelt en zich bewust is van hun draagwijdte, maar ook van de zeer, zeer lange weg om het woord in praktische daden om te zetten. Dit is de achtergrond van het woord ‘Verlangen’. Opvallend is de bijna poëtische prozastijl. Louis-Claude de Saint-Martin was naast gnosticus, filosoof, ook literair begaafd. Dit resulteerde in een prachtige weergave van zijn gedachten in een vorm die bijna een verheffend gedicht is, zeer meeslepend. In deze vertaling is deze stijl zo veel mogelijk gehandhaafd.

  De vertaler

  Formaat165x240
  Aantal pagina's323
  Levertijd2 werktijden
  AuteurLouis -Claude de Saint-Martin
  Korte levensbeschrijving
  Verschijningsdatum2011-05-01

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-303-5
  EAN nummer
  9789089543035
  Auteur
  Louis-Claude de Saint-Martin
  Vertaler
  J.P.C.G. van der Meulen