De Minister van Alles en de moslims van Myanmar
Afbeelding van De Minister van Alles en de moslims van Myanmar
Afbeelding van De Minister van Alles en de moslims van Myanmar

De Minister van Alles en de moslims van Myanmar

Onthullend boek over achtergronden van de genocide op de Rohingya’s in Myanmar en de rol van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi

€ 18,50  Omschrijving

  Genocide, etnische zuivering, volkerenmoord, massamoord, uitroeiing – welke term van toepassing is, mogen de juristen van het Internationaal Strafhof uitmaken. Zeker is dat de Rohingya, een van de vele etnische minderheden woonachtig op het grondgebied van Myanmar, de slachtoffers zijn.

  Een van de belangrijkste actoren bij de tragedie rond de Rohingya is Aung San Suu Kyi, de vrouw aan wie 25 jaar geleden de Nobelprijs voor de Vrede werd toegekend. In zijn eerdere boek over Myanmar (‘De Boeddha en de marionetten’, 2006) sprak Joop Verstraten zijn verbazing uit over het feit dat deze voorvechter van vrede en mensenrechten haar lippen stijf gesloten hield wanneer het ging om het lot van de minderheden in haar eigen land.

  Nu, na jaren van huisarrest, is dezelfde Aung San Suu Kyi volgens haar eigen woorden de machtigste politicus van Myanmar. Maar in werkelijkheid is zij verstrikt geraakt in een onzalige drie-eenheid met het leger en de extremistische boeddhisten van het land. Zij lijkt het slachtoffer te zijn geworden van haar eigen ambities.

  Ook voor het Westen is een ongemakkelijke situatie ontstaan. Door de media en door politici van links tot rechts was Aung San Suu Kyi nagenoeg heilig verklaard. Toen zij in 2012 zitting nam in het parlement van Myanmar en in 2015 zelfs leider van de nieuw gevormde regering werd, beschouwden velen dit als het onweerlegbare bewijs dat een tijdperk van democratie was aangebroken. De economische sancties werden opgeheven en buitenlandse investeerders en regeringsleiders trokken massaal naar Myanmar.

  Maar etnische zuiveringen en democratie sluiten elkaar niet per definitie uit. Aung San Suu Kyi ontkent in alle toonaarden dat de Rohingya worden vervolgd en van het grondgebied van Myanmar worden ‘gezuiverd’. Zij blijkt toch niet zo’n groots voorvechter van mensenrechten te zijn en veel aanhangers, westerse politici incluis, zijn daardoor in verlegenheid gebracht. Maar de werkelijke slachtoffers van deze zich onder onze ogen voltrekkende tragedie zijn natuurlijk de Rohingya, door de Verenigde Naties inmiddels aangemerkt als ‘het meest vervolgde volk ter wereld’.

  Formaat 145x210x17
  Aantal pagina's 168
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Joop Verstraten
  Biografie

  Joop Verstraten (1944) groeide op in Haarlem. Over zijn afkomst schreef hij ; Het boerenleven te Heimbach de oorlogsjaren van mijn ouders (2007; herdruk uitgeverij Elikser, 2010).
  Joop trok vanaf 1966 gedurende 5 jaar reizend en werkend door Noord Amerika (inclusief Canada en Mexico), het Midden-Oosten en Scandinavië.
  Vanaf 1970 terug in Nederland, was hij werkzaam bij de reclassering, grotendeels binnen gevangenissen in Noord Holland waarover hij het boek Bolwerken publiceerde (1979).
  Daarna was hij directeur/voorzitter van de Raad van Bestuur van een middelgrote organisatie voor eerstelijns gezondheidszorg.
  Sinds 2000 maakt hij opnieuw lange reizen, veelal door Azië, Australië en door het voormalige Sovjet-blok. Hij heeft daarover een aantal boeken geschreven (zie lijst achterin Carberry Fields forever).
  Joop Verstraten is getrouwd, heeft twee kinderen en is sinds 35 jaar woonachtig op het Friese platteland.

  Verschijningsdatum 10-10-2017

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-992-1
  EAN nummer
  9789089549921
  Auteur
  Joop Verstraten