De Papandayan
Afbeelding van De Papandayan
Afbeelding van De Papandayan

De Papandayan

Psychologische thriller met een onderlaag van historische gebeurtenissen rond de dekolonisatie van Nederlands-Indië

€ 26,50  Omschrijving

  Beeldend kunstenaar Simon Gerets is gevraagd om een drijvend monument te maken voor de enkele jaren eerder voor de kust van Texel verdronken Ferry Bartels. Een luchtbed, drijvend op zee, is het enige wat ooit van hem is teruggevonden.

  Hij was een succesvol ontwerper van koffiemachines bij Bilazetti, het bedrijf van vader en zoon Hellingman. Als een koffiemachine op luchthaven Zaventem in brand vliegt en veel schade aanricht, rijzen er vraagtekens. Als ook de machine op Schiphol in vlammen opgaat, wordt gedacht aan kwade opzet. Simon vraagt zich af, wat er precies met Ferry is gebeurd en raakt dieper en dieper in deze zaak betrokken.
  Dan blijken er ineens verbanden te zijn met zijn eigen vader, lopen er lijntjes naar Hellingman en Bartels. Ongemerkt raakt hij verstrikt in een vete die zijn oorsprong in Indië heeft, wordt hij gemangeld tussen de held, het beest en het geweten. De hel is terug, maar nu in het jaar 2005. Simon, de ietwat klunzige antiheld, moet knokken voor zijn leven en moet zich in korte tijd verpoppen tot ijzervreter, zoals zijn vader dat ooit in Indië moest zien te klaren met een groep veel te jonge jongens in een oorlog waar niemand voor gekozen had.

  DePapandayan_Inkijk.pdf


  Formaat145x210x34 mm
  Aantal pagina's509
  Levertijd2 werkdagen
  AuteurCas van Jeveren
  Biografie

  Cas van Jeveren, geboren 2-5-1957 te Heerenveen, groeide op in een gezin waar de oorlog altijd in de achtergrond meeliep. Moeder overleefde ternauwernood het bombardement van Rotterdam, vader doorstond de Grebbelinie, het verzet in Rotterdam en Friesland en tot slot 4 jaar Indië. Het kleurde zijn jeugd. Reden genoeg om na de HAVO zo snel mogelijk op eigen benen te gaan staan. Later studeerde hij in de avonduren autonome vormgeving aan de HKU. Na het overlijden van zijn vader in 2008 ontstond de drang om meer te begrijpen van het leed wat deze generatie altijd maar zo stil met zich meedraagt. Tweemaal volgde hij de route die zijn vader door West-Java strijdend had afgelegd, bezocht de plekken waar hij de dood in de ogen had gekeken, ontmoette de andere kant. Hij liep tegen hetzelfde onvermogen op: het lukte niet om iets over te brengen van hoe diep oorlogstrauma’s ingrijpen in het leven van veteranen en hun naasten. Het verhaal had een verpakking nodig. De kwasten gingen de la in en de pen kwam op tafel. De Papandayan moest geschreven worden.

  Verschijningsdatum01-10-2021

  9

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-94-6365-375-6
  EAN nummer
  9789463653756
  Auteur
  Cas van Jeveren