Doornen en sterren
Afbeelding van Doornen en sterren
Afbeelding van Doornen en sterren

Doornen en sterren

Een magische, mysterieuze fantasyroman, verweven met sprookjeselementen die diepere waarheden verbergen

€ 24,50  Omschrijving

  Lang geleden zouden de Sterren zijn afgedaald naar de aarde, om licht te brengen waar duisternis heerste. Ze zouden hebben gewoond onder de mensen, om zich in later tijden terug te trekken achter ondoordringbare doornenhagen.
  In deze tijd geloven weinigen meer in de Afgedaalden. Des te groter is de verrassing wanneer de Fondatie van Irkin de nieuwbakken Doorluchtig Doorvorser Bom de opdracht verleent om te onderzoeken of de misschien wel laatste Ster ter wereld inderdaad in het HogeVorstendom van Ardwyn is te vinden. Waarom? Zo doorluchtig is Bom immers niet. Zin in de reis heeft hij al helemaal niet. Hij heeft echter geen keus.

  Zo begint de avontuurlijke reis van Bomallin Zehaster Rigus, of eigenlijk meer de schelm Bom, samen met zijn tien gezellen.
  Onderweg dringen zich twee nieuwe gezellen op: de merkwaardige Leer, die zijn hele leven al wacht op de kans naar Sterren op zoek te gaan en de Tautiri-vrouw Zeeanemoon.
  In Ardwyn verkrijgt Bom de opdracht van de HogeVorst om te onderzoeken waarom sommige van de geheimzinnige reisbuizen die de drieënvijftig landen van Ardwyn met elkaar verbinden niet meer werken. Zo kan hij vrij reizen door het hele rijk, zonder zijn opdracht te verraden.
  Tot op het laatst blijft het de vraag of Bom zijn reis tot een goed einde weet te brengen. Beter gezegd misschien, of de reis voor Bom tot een voltooiing komt. Of is het verhaal over de zoektocht van Bom naar de Ster eerst en vooral het verhaal van Leer en diens zoektocht naar zijn Ster?

  Een magische, mysterieuze fantasyroman, verweven met sprookjeselementen die diepere waarheden verbergen.

  Doornenensterren_Inkijk.pdf

  Recensies:

  Hebban recensie

  (4 sterren)

  Jacob Pot (1960) schrijft al langer maar met Doornen en Sterren debuteert hij ook publiek. De auteur imponeert meteen door een zeer verzorgde uitgave aan te bieden. Zo maakt hij onder andere korte metten met de trend om fantasyboeken vooraan te voorzien van een doorgaans weinig gedetailleerd zwartwitkaartje. In dit boek zitten er maar liefst vijftien, en ze zijn ingekleurd! Elk hoofdstuk wordt door een kaart voorafgegaan die in detail de streek waar het reisgezelschap is aanbeland, beschrijft. Mooi ook is Jacob Pot de kaarten zelf tekende. Er sloop een tweetal typefouten in en enkele kleurcontrasten hadden beter gekund, maar dat terzijde is dit pure verwennerij voor de liefhebber.

  De wereld, Albura, is gedetailleerd uitgewerkt en alle hoofdstukken vangen ter illustratie daarvan aan met een beschrijving door een doorvorser. Het zijn wetenswaardigheden en stukjes folklore die, net als de kaarten, betrekking hebben op de plaats die in dit hoofdstuk bezocht wordt. Om alles nog vollediger te maken, draagt ieder hoofdstuk de naam van een stad, met geografische coördinaten erbij.

  Het verhaal zelf is een klassieke queeste, samengesteld als een opeenvolging van korte avonturen die het reisgezelschap meemaakt. In elke stad, maar ook onderweg, loopt Bom tegen problemen aan. Soms veroorzaakt hij ze zelf, soms ontstaan er misverstanden door plaatselijke gebruiken. In sommige plaatsen verliest Bom een gezel, in andere wint hij er een bij. Maar sluwe Bom wurmt zich overal uit en doorheen. De personages hebben allen wat ludieks en gedragen zich een beetje dommig. Het doet denken aan hoe Terry Pratchett zijn Schijfwereld heeft bevolkt en vormgegeven. Pratchetts niveau blijft ongeëvenaard, maar er zit heel wat groeipotentieel in dit kleine broertje van Schijfwereld. De avonturen die Bom en de zijnen beleven, zijn in ieder geval afwisselend en uniek. Doornen en Sterren gaat nooit vervelen.

  Pot schrijft soepel en prettig, maar maakt twee beginnersfouten. Hij stopte allereerst te veel figuren in het verhaal die daarom niet allemaal goed uit de verf komen. Na hun passage in het boek raken ze snel weer vergeten. Ten tweede heeft hij aan het eind twee lange infodumps nodig om wat ongetwijfeld belangrijke vragen zijn die de lezer bezighouden, te verklaren. Hoewel ze origineel in het verhaal verwerkt zijn, had een ervaren schrijver dit ongetwijfeld anders aangepakt, bijvoorbeeld door een deel ervan alvast mondjesmaat in de loop van het boek prijs te geven.

  Toch verstoort dit het leesplezier niet. De vele knap bedachte en degelijk uitgewerkte belevenissen van de reisgenoten blijven altijd aangenaam om te lezen en zijn boeiend om te volgen. Omdat elke plaats waar het gezelschap terechtkomt, een eigen cultuur en dynamiek heeft, is het boek erg afwisselend. De gekke vondsten van de auteur, zoals de radwagens of de rituelen bij het vervoer met reisbuizen, zijn origineel en prima in het geheel geïntegreerd. Dit debuut mag dan ook als geslaagd beschouwd worden.

  Een bijzonder en gedetailleerd fantasy boek met wijze woorden

  (Fany van Hemelen, ook op Indeboekenkast.nl en Bol.com) (4 sterren)


  Dit unieke verhaal is een boek waarvoor je de tijd moet nemen om de gedachten en speciale sprookjes te laten bezinken.

  Bomallin Zehaster Rigus (Bom) is niet echt een harde werker. Hij is lui en ongemotiveerd en heeft eigenlijk nog niet veel uitgevoerd als kersverse Doorluchtige Doorvorser. Totdat hij totaal onverwacht de opdracht van de federatie van Irkin krijgt om op zoek te gaan naar de laatste Afgedwaalde Ster. Volgens een mythe daalden ooit enkele Sterren neer op de Aarde. Bom moet nu met zijn negen gezellen op zoek naar de laatst overgebleven stad en zijn bewoners. In de halte Ardwyn blijkt geen Ster te zien en er moet dus verder gezocht worden.

  Volgens de Opperraadgevingsdiender van de Hogevorst is de sluwe Bom verantwoordelijk voor het saboteren van het intelligente transportsysteem: “Het reisbuizensysteem”. Lazaed krijgt de opdracht om Bom en zijn gezelschap te achtervolgen tijdens hun missie. Dit maakt het verhaal spannender, want de schelm Bom en zijn trawanten zijn erg creatief om uit de handen van Lazaed te blijven.

  Bom’s bijkomende taak, naast het navorsen van documenten uit het verleden en het opschrijven van zijn bevindingen, is om zijn nieuwe leerlingen bij te staan en op te leiden. In het begin is Bom helemaal niet blij om op reis te moeten gaan. Eigenlijk is hij eerst niet echt sympathiek, maar tijdens de zoektocht groeit Bom uit tot een eerlijk en inventief Doorvorser. Zijn pupillen krijgen ook nog onverwachts het gezelschap van Leer en Zeeanemoon. Tijdens de tocht komt de bende avontuur en gevaar tegen. Gelukkig ontmoeten ze naast vijanden ook nieuwe bondgenoten. Of de Afgedwaalde Ster bestaat of een verzinsel is, daarvoor moet je het boek lezen. Ik kan je wel garanderen dat de reis naar de bestemming fascinerend is en dat het verhaal anders afloopt dan je zou verwachten.

  Doornen en Sterren is een zeer gedetailleerde fantasy, waardoor ik even in het verhaal moest komen. Eenmaal meegenomen in de fantasie van Jacob Pot wou ik wel ontzettend graag weten hoe dit boek ging eindigen. Het is dus wel noodzakelijk om dit aparte verhaal met aandacht te lezen, omdat je anders belangrijke details mist. Doornen en Sterren is een boek vol verbeelding met prachtige boodschappen verweven in de verhalen die Bom en de anderen meekrijgen.

  Jacob Pot heeft bij elke streek die bezocht wordt, een zelf getekende kaart gemaakt en een aparte uitleg bijgevoegd over de unieke kenmerken. Hoewel het verzonnen plaatsen zijn, herken ik er toch veel van onze wereld in. Net zoals in het echt zijn bijna overal regels en is er machtsmisbruik.Tijdens de zoektocht komt de groep terecht op unieke plaatsen als de Verloren Eilanden, De Grote Wereldleegten en De Kring.

  Dit originele verhaal wordt op een magische wijze afgesloten, waarin kritiek op onze maatschappij subtiel verwerkt is. Hoewel dit soms met wat minder bombastisch taalgebruik mocht, heb ik genoten van het wonderlijke verhaal op zich. De wereld Albura met al zijn locaties heeft een uitgebreide world building, de karakters zijn gevarieerd en maken een interessante evolutie door en de plot zit vernuftig in elkaar. Het laatste deel verbindt de verschillende stukken en geeft antwoorden op allerlei vragen. Het stukje dat Aanhangsel heet, is prachtig en had een mooiere naam verdiend.

  Hou je van een gelaagd anders dan anders boek, dat naast fantasierijk ook grappig, filosofisch en avontuurlijk is, dan moet je Doornen en Sterren zeker lezen!

  **** https://indeboekenkast.com/2019/11/16/doornen-en-sterren/

  Formaat 145x210x25 mm
  Aantal pagina's 367
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Jacob Pot
  Biografie

  Jacob Pot (1960) is geboren en getogen in Krommenie, studeerde staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, woonde enkele jaren in Overijssel (Sint-Jansklooster, Zwartsluis) en is werkzaam in Den Haag. Zijn thuisstad is Gouda, waarvan het stadswapen omgeven is door een doornenkrans. Het kan dan ook geen toeval heten dat het verhaal over Doorluchtig Doorvorser Bom verweven is met het thema 'door de doornen naar de sterren' (per aspera ad astra').

  Schrijven doet hij van jongs af aan; ‘Doornen en Sterren’ is zijn eerste roman.

  Verschijningsdatum 15-06-2019

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-94-6365-139-4
  EAN nummer
  9789463651394
  Auteur
  Jacob Pot