Groninger Forum
Afbeelding van Groninger Forum
Afbeelding van Groninger Forum

Groninger Forum

Johan Meijering trekt met boek over Groninger Forum aan de noodrem

€ 48,-  Omschrijving

  Een bodemloze put

  Als betrokken stadjer ziet entrepeneur Johan Meijering met lede ogen aan hoe in de gemeente Groningen miljoenen aan gemeenschapsgeld worden gestort in de bodemloze put van een in zijn ogen heilloze onderneming: het Groninger Forum. Door middel van dit boek trekt hij keihard aan de noodrem, omdat het volgens hem om allerlei redenen nog niet te laat is om alsnog te stoppen met de bouw van het kolossale bovengrondse Forum in de Groninger binnenstad. Hij beschouwt het Forum als een in alle opzichten onbeheersbare kolos: een groot, onverantwoord en buitengewoon risicovol project in de prachtige historische binnenstad.

  Meijering wilde weten hoe dit project ontwikkeld is en doorgang kon vinden. Hij heeft in korte tijd een serieuze poging gedaan om een tipje van de sluier op te lichten. Het werd een ontdekkingsreis.
  De essentie van dit boek is bewustwording. De huidige politieke elite van de stad en de provincie luistert volgens hem niet naar signalen uit de samenleving. En dat moet veranderen.
  Ongeveer zeven maanden lang, vanaf oktober 2015 tot en met mei 2016, correspondeerde hij met individuele politici en bestuurders van de stad en de provincie. Deze correspondentie is in de vorm van een Dagboek in het boek opgenomen. Met het openbaar maken van deze correspondentie wordt aan de hand van de casus Groninger Forum het falen van de politiek in de stad en de provincie Groningen geanalyseerd. Allerlei signalen vanuit de bevolking zijn genegeerd. In deze casus ontbreekt de politieke wil om het roer drastisch om te gooien op een tijdstip dat dit nog kan.

  Hij beschrijft een aantal opmerkelijke overeenkomsten van grote projecten in Groningen en in de rest van Nederland, namelijk:
  • de projecten zijn omstreden;
  • gebaseerd op rooskleurige en buitengewoon optimistische prognoses die na realisatie onjuist bleken;
  • geldverslindend;
  • (mede) betaald met gemeenschapsgelden;
  • er is sprake van misleiding
  • aanzienlijke budget- en tijdsoverschrijdingen.

  Twee keer eerder is Meijering een missie begonnen: één tegen het afsteken van consumentenvuurwerk (2007-2013) en één vanaf 2003, tegen het vervalsen van kunst, in het bijzonder die van de kunstkring De Groninger Ploeg en tegen het verhandelen van valse kunst. Met dit boek probeert hij een aanzet te geven tot een maatschappelijk debat over grootschalige prestigeprojecten in Nederland en in het bijzonder in Groningen. Hij komt met diverse steekhoudende aanbevelingen voor nieuw beleid voor gemeenten, provincies en de landelijke politiek.

  Een warm pleidooi van een bevlogen mens.

  Groninger Forum_Inkijk.pdf

  Formaat 200x250x35 mm
  Aantal pagina's 472
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Johan Meijering
  Biografie

  Johan Meijering studeerde sociale wetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Hij begon zijn carrière als (hoofd)agent bij de gemeentepolitie en werkte later als maatschappelijk werker en sociale wetenschapper bij diverse gemeentelijke overheden. Al van jongs af startte hij veel initiatieven op het terrein van woon- en leefmilieu. Zo heeft hij gepoogd het vervalsen van kunst en het verhandelen van valse kunst aan banden te leggen, in het bijzonder die van de kunstkring De Ploeg. Hij voerde jarenlang campagne tegen het afsteken van het consumentenvuurwerk en schreef daar twee boeken over. In 2015 begon hij aan een nieuwe missie: hij pleit voor een referendum over het geldverslindende en immens grote Groninger Forum, waarbij hij tevens een alternatief presenteert: Nieuw Groninger Forum of Hyde Park Groningen, een sfeervolle oase in hartje binnenstad. Hij is een bevlogen man, die op idealistische en onorthodoxe wijze staat voor zijn idealen. In 2015 verschenen twee boeken van zijn hand: Argentijnse tango van Groningen tot Maastricht en een boek over tangocentrum La Pasión in Groningen, dat hij heeft opgericht. Behalve het boek over het Groninger Forum verscheen in september 2016 tevens een boek over Kijkbungalow Minerva, een inspirerende kijk op wonen en kunst.

  Verschijningsdatum 08-09-2016

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-886-3
  EAN nummer
  9789089548863
  Auteur
  Johan Meijering