Haven in de mist
Afbeelding van Haven in de mist
Afbeelding van Haven in de mist

Haven in de mist

Op de boerderij van Jan Kolder en zijn vrouw Aaltje in de Bult in Oost-Groningen is plaats voor onderduikers, maar ook voor twee Amsterdamse kinderen die de hongerwinter in Amsterdam moesten ontvluchten. Een opmerkelijk verhaal over een stille held

€ 26,50  Omschrijving

  ‘Haven in de mist’ speelt in het laatste oorlogsjaar en is gebaseerd op historische feiten, waarbij het scenario telkens wisselt tussen Amsterdam en Oost-Groningen. Vader en moeder Frye nemen in het door honger geplaagde Amsterdam het dramatische, maar onontkoombare besluit om hun twee kinderen in Oost-Groningen onder te brengen. Daar zijn ze veilig en er is genoeg te eten. Ze komen terecht in het Groningse De Bult, op de boerderij van Jan Kolder. Deze boer, gesteund door zijn vrouw Aaltje, speelt een actieve rol in het verzet, onder andere door grote groepen mensen te verbergen. De rol van verraders om hem heen, het steeds bruter optreden van de vijand en de noodzaak zijn geheime activiteiten ook voor zijn gezin verborgen te houden, betekenden voor hem een zware last. Hij trok zich het lot van anderen aan, die hij met grote moed en door zijn buitengewone slimheid bescherming bood, maar wenste tegelijkertijd anonimiteit voor zichzelf. De auteur Johan Frye besloot om deze “stille” held toch naar voren te halen omdat hij vindt dat het prachtige voorbeeld van zo’n principieel en krachtig mens niet verloren mag gaan.
  ‘Haven in de mist’ is een vloeiend verhaal, met een authentieke basis. Het leest als een trein en is behalve informatief en beeldend, soms zeer ontroerend.

  Formaat165x250 mm
  Aantal pagina's307
  Levertijd2 werkdagen
  AuteurJohan Frye
  Korte levensbeschrijving

  Johan Frye (1939-2020) kreeg al tijdens zijn HBS-A-opleiding belangstelling voor literatuur. Na diverse vervolgstudies doorliep hij een internationale carrière bij een grote multinational, wat Parijs als zijn verblijfplaats verklaart. Zijn belangrijkste hobby’s waren muziek, filosofie en gastronomie, maar ook de interesse in literatuur en schrijven bleven, wat blijkt uit een aantal eerdere publicaties.

  Verschijningsdatum2011-06-20

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-314-1
  EAN nummer
  9789089543141
  Auteur
  Johan Frye