Het geheim van Frankrijk
Afbeelding van Het geheim van Frankrijk
Afbeelding van Het geheim van Frankrijk

Het geheim van Frankrijk

Essay over het Frankrijk van vóór, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in vergelijking met de Eerste Wereldoorlog en de collaboratie met Duitsland

€ 28,50  Omschrijving

  In elk Frans dorp en in elke Franse stad tref je monumenten aan die de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog eren. Maar waarom zie je in Frankrijk zo weinig monumenten voor de slachtoffers uit WOII? Deze vraag ligt aan de basis van dit essay. Het antwoord op die vraag leidt naar de vergelijking tussen het Frankrijk van La Grande Guerre 1914-1918 en het Frankrijk van La Défaite, de beschamende nederlaag die het Franse leger in 1940 leed tegen Duitsland. Hoe kon het gebeuren dat het grootste landleger van Europa in enkele dagen werd vernietigd en op de vlucht gejaagd? Hoe kon het gebeuren dat de Franse parlementaire democratie van de Derde Republiek zich vrijwillig ophief om plaats te maken voor het autoritaire bewind van Pétain in Vichy dat intensief collaboreerde met Nazi-Duitsland?

  De naïeve vraag naar de monumenten in Frankrijk bleek het begin van een spoor dat via Frankrijks Donkere Jaren 1940-1944 de weg wijst naar de naoorlogse mythen en het Geheim van Frankrijk dat pas in de jaren negentig van de vorige eeuw definitief werd onthuld.
  Het essay is daarmee ook de reisgids voor een tocht door het Frankrijk van vóór, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog; het biedt tevens een handzame Nederlandstalige samenvatting van de belangrijkste historische werken over deze periode.

  HetgeheimvanFrankrijk_Inkijk.pdf

  Formaat 170x240 mm
  Aantal pagina's 326
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Fan Eberhard
  Biografie Fan Eberhard (1947) werd geboren in Maastricht uit een zeer Frans gezinde familie. De liefde voor Proust en Verlaine, Debussy en Ravel en het ontzag voor de Franse revolutie werden hem met een flinke lepel Boeuf Bourguignon bijgebracht. Hij studeerde rechten te Amsterdam en richtte in 1977 een van de eerste advocatencollectieven van Nederland op. Zeventien jaar werkte hij daar en volgde daarnaast colleges Franse filosofie en esthetica. In 1993 werd hij rechter in de rechtbank van Amsterdam. Na zijn pensionering debuteerde hij in 2016 met de autobiografische roman De Sarcofaag. De vraagstelling van zijn essay en het onderzoek naar Frankrijks ‘donkere jaren 1940-1944’ zijn het resultaat van een levenslange interesse in de Franse cultuur en geschiedenis.
  Verschijningsdatum 27-10-2023


  Specificaties

  Artikelnummer
  978-94-6365-580-4
  EAN nummer
  9789463655804
  Auteur
  Fan Eberhard