Kapelmeester van Auschwitz
Afbeelding van Kapelmeester van Auschwitz
Afbeelding van Kapelmeester van Auschwitz

Kapelmeester van Auschwitz

Pools-Joodse componist Szymon Laks over kamporkest Auschwitz met cd muziek Laks

€ 22,50  Omschrijving

  Na terugkeer uit het concentratiekamp Auschwitz schreef de Pools-Joodse componist Szymon Laks dit boek, dat in 1948 in het Frans verscheen. Voor de uitgave in het Pools kreeg hij van het Poolse ministerie van Cultuur geen toestemming, omdat de Duitsers er te menselijk in zouden worden voorgesteld. Pas in 1979 kwam er een Poolse uitgave, op kosten van de auteur in Londen gepubliceerd. Na zijn dood, in 1983, verschenen er, dankzij zijn zoon André, vertalingen van het boek, eerst in het Engels, daarna in het Duits en, in 1991, in het Nederlands. Deze editie is een bijgewerkte versie van die vertaling, die tevens is aangevuld met een uitvoerig nawoord van André Laks. Laks beschrijft gedetailleerd, met scherp menselijk inzicht en met integere distantie zijn rol bij het arrangeren en uitvoeren van muziek in een omgeving die het bedrijven van elke vorm van kunst tartte. Zijn activiteit als violist en later als dirigent deden hem Auschwitz overleven maar plaatsen hem tevens voor een moreel dilemma. Hij werd op 2 mei 1945 bevrijd maar voor talloze anderen kwam die bevrijding te laat.

  De werken op de cd zijn het resultaat van het Szymon Laks Project dat van 2008-2011 is uitgevoerd door het Leo Smit Ensemble. Dit project kwam tot stand op initiatief van cellist Stephan Heber. De muziek van Szymon Laks werd ten onrechte lange tijd niet of nauwelijks uitgevoerd. Enige tijd geleden is uitgeverij Boosey & Hawkes begonnen om de bladmuziek van Szymon Laks uit te geven. Hierdoor werd zijn oeuvre toegankelijk gemaakt. De musici van het Leo Smit Ensemble waren verrast door de hoge kwaliteit van Laks’ muziek en namen zijn werken met veel genoegen op hun repertoire. Het ensemble gaf vele concerten met Laks’ muziek in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Overal werden deze composities met groot enthousiasme ontvangen. Hierdoor ontstond de wens een cd met dit repertoire uit te brengen. Meerdere werken op dit album zijn cd-premières.

  Formaat145x210 mm
  Aantal pagina's172 pagina's
  Levertijd2 werkdagen
  AuteurSzymon Laks
  Korte levensbeschrijving

  Szymon Laks (Warschau 1901 – Parijs 1983) studeerde compositie en directie in Warschau. In 1926 kwam hij naar Parijs om verder te studeren en werd al gauw actief in de ‘Parijse School’, een groepering van jonge Oost-Europese componisten. In 1941 werd hij geïnterneerd en het jaar daarop naar Auschwitz gedeporteerd, waar hij dirigent werd van het kamporkest.

  Verschijningsdatum2011-03-30

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-292-2
  EAN nummer
  9789089542922
  Auteur
  Szymon Laks