Luchtkastelen
Afbeelding van Luchtkastelen
Afbeelding van Luchtkastelen

Luchtkastelen

Boeiende en kleurrijke verzameling verhalen van 120 luchtvaartpioniers

€ 49,50  Omschrijving

  Aart van Wijk beschrijft in dit rijk geïllustreerde en uitermate informatieve boek zo’n 120 al dan niet werkelijke luchtvaartpioniers sedert ± 2500 v.C. met als natuurlijk sluitstuk de datum van de eerste vlucht met een echt luchtvaartuig, op 17 december 1903 uitgevoerd door Orville Wright. Hij bestudeerde daarvoor een groot aantal luchtvaarthistorische boeken met titels als: Vom Zaubervogel zum Zeppelin, The Dream of Flight, La Navigation Aerienne - Histoire documentaire et anecdotique , Das Buch der deutschen Fluggeschichte , Eroberer des Himmels , The Prehistory of Flight, Histoire des Idées Aéronautiques avant Montgolfier en wat dies meer zij. Ook vond hij veel gegevens op internet, maar de historische waarheid van dit medium kon niet altijd worden gecontroleerd.

  Daarmee is ‘Luchtkastelen’ niet een wetenschappelijk verantwoorde publicatie, maar wel een boeiende en kleurrijke verzameling verhalen van mensen met dezelfde passie: vliegen.

  De verhalen zijn niet chronologisch gerangschikt, maar alfabetisch. Wel is bij ieder personage een tijdsindicatie opgenomen. Zo mogelijk de jaren van geboorte en overlijden en bij afwezigheid daarvan een benadering van deze gegevens.

  Hoewel dit boek in beginsel in het Nederlands is geschreven, werden Engelse verhalen, al dan niet enigszins bewerkt, ook in die taal overgenomen. Duitse en Franse verhalen werden vertaald maar vaak zo, dat de onderliggende structuur herkenbaar bleef. Ook werden enkele verhalen uitgebreid met niet-luchtvaart versieringen. Bij Dr. Faustus werd veel aandacht besteed aan de desbetreffende film uit 1926 en zijn verhouding met Gretchen; van Leonardo da Vinci kwamen zijn vliegtekeningen slechts als terloops ter sprake met daar tegenover een uitgebreide beschrijving over de plaatsen waar al zijn aantekeningen zijn beland; de Russisch-Duitse vliegenier tegen wil en dank Martin Karlowitsch wordt (eveneens in een film, uit 1927) geplaatst temidden van allerlei intriges aan het hof van Iwan de Verschrikkelijke (1547 - 1584).


  Formaat 210x295
  Aantal pagina's 352
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Aart van Wijk (1934 - 2016)
  Biografie

  Na zijn eindexamen HBS in Gorinchem in 1951 werd hij leerling-vlieger op de Rijksluchtvaartschool. Eerst op Ypenburg, vervolgens op Gilze-Rijen en in 1954 verkreeg hij zijn B-3 brevet als verkeersvlieger in Eelde. Van 1954 tot en met 1956 vervulde hij zijn dienstplicht bij de Koninklijke Luchtmacht. Daarna trad hij als verkeersvlieger in dienst van de KLM en bleef tot en met 1957 maandvlieger op de Gloster Meteor straaljager bij het 322 squadron op de Vliegbasis Soesterberg.
  In 1962 werd Aart van Wijk lid van de Ledenraad van de VNV (Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers). Deze functie vervulde hij onafgebroken tot zijn KLM pensionering in 1992. Van 1963-1968 studeerde hij rechten aan de Universiteit van Amsterdam waar hij in 1974 promoveerde op basis van zijn proefschrift "Aircraft accident inquiry in the Netherlands".
  Van 1971-1991 was hij voorzitter van de Legal Study Group van IFALPA, de International Federation of Air Line Pilots Associations en vertegenwoordigde hij deze Federatie op vele jurisdische bijeenkomsten van ICAO, de International Civil Aviation Organization.
  In 1989 werd hij vlieger op de DC-3 van de Dutch Dakota Association totdat dit vliegtuig in 1996 verongelukte in de Waddenzee. Na zijn KLM pensionering stelde hij boeken samen met verhalen over de Gloster Meteor. Tijdens de presentatie van het tweede boek in 2007 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In datzelfde jaar slaagde hij voor het doctoraal examen GLTC (Griekse en Latijnse Taal en Cultuur) aan de universiteit van Amsterdam. In 2011 stelde hij een boek samen met verhalen uit de burgerluchtvaart.
  In 2013 stelde uitgeefster Jitske Kingma voor al zijn verhalen in een boek te verwerken en dat werd "Verhalen van een dolende wolkenridder". Hij is thans lid van twee leesgezelschappen Klassiek-Grieks, de deelnemers ervan lezen de Griekse historicus Herodotus en de griekse versie van het eerste deel van Harry Potter (Hareios Poter kay hè tou filosofou lithos).

  Aart van Wijk overleed in 2016

  Verschijningsdatum 27-11-2015

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-821-4
  EAN nummer
  9789089548214
  Auteur
  Aart van Wijk