Mannen in modderland
Afbeelding van Mannen in modderland
Afbeelding van Mannen in modderland

Mannen in modderland

Een verhaal over oorlog en wederopbouw, over haat en vriendschap in oude venen en nieuwe polders.

€ 18,50  Omschrijving

  Als Helmut Beckmann in 1938 als vijftienjarige thuiskomt van een vakantiereis blijkt zijn vader spoorslags verdwenen. In de oorlog komt hij aan het Oostfront terecht. Met de verslagen troepen terugkerend uit Rusland ziet hij de stroom vluchtelingen, wat op hem een grote indruk maakt. Na de oorlog werkt Helmut aan de ontginning van veengebieden.
  Gerard van Weele werkt in de oorlog aan de ontwatering van de Noordoostpolder. Hij krijgt er al snel te maken met onderduikers.
  In 1970 leren de beide mannen elkaar kennen in een Duits-Nederlandse commissie die moet adviseren over het waterbeheer in de grensstreek. Daar krijgen ze een conflict. Jaren later treffen ze elkaar weer, waarbij een bijzondere gebeurtenis leidt tot toenadering en wederzijdse waardering.
  Het verhaal over Helmut Beckmann en Gerard van der Weele is boeiend voor iedereen die interesse heeft in hoe Duitsers en Nederlanders de oorlog beleefden en in de wijze waarop er na die oorlog weer toenadering en samenwerking op gang kwam. Ook biedt het verhaal een inkijk in de wereld van waterbeheerders en veenontginners.
  Een verhaal over oorlog en wederopbouw, over haat en vriendschap in oude venen en nieuwe polders.


  Manneninmodderland_Inkijk.pdf

  Formaat 145x210x20 mm
  Aantal pagina's 221
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Jos Schouwenaars (Oosthem, Fryslân)
  Biografie

  Jos Schouwenaars is een internationaal ervaren expert in het waterbeheer van veengebieden. Na zijn studie Cultuurtechniek en Hydrologie in Wageningen was hij werkzaam aan de universiteiten van Wageningen, Groningen en die van Maputo in Mozambique.
  In 1990 promoveerde hij op onderzoek naar het herstel van afgegraven en verdroogde hoogveengebieden in Nederland. Hij nam deel aan internationaal onderzoek naar het waterbeheer in veengebieden en werkte daarbij samen met Duitse vakgenoten van het Moorversuchstation in Bremen. Later werkte hij als adviseur bij waterschap Fryslân.
  Hij is auteur van een groot aantal vakpublicaties in tijdschriften, boeken en vakbladen. In 2019 kwam zijn eerste verhalenbundel uit, Rumoer om moerassen.
  De auteur is geboren in 1954 in Boxtel en al vele jaren woont hij in het veenweidegebied van Fryslân.

  Verschijningsdatum 03-12-2020

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-94-6365-284-1
  EAN nummer
  9789463652841
  Auteur
  Jos Schouwenaars