Oeganda onder president Museveni
Afbeelding van Oeganda onder president Museveni
Afbeelding van Oeganda onder president Museveni

Oeganda onder president Museveni

Inkijkje in het leven van president Museveni, die al veertig jaar zijn stempel op Oeganda en zijn buurlanden drukt, gebaseerd op interviews van journalist Arne Doornebal

€ 19,50  Omschrijving

  Met een voorwoord door Koert Lindijer

  Oeganda heeft een ongekende aantrekkingskracht op Nederlanders. Vrijwilligers, zakenmensen en journalisten: allemaal worden ze betoverd door de schoonheid van het land en de vriendelijkheid van de bewoners. Het overkwam de Nederlandse Mirjam Blaak, die in de jaren ’80 ideologisch betrokken raakte bij de vrijheidsstrijd van de jonge revolutionair Yoweri Museveni. Blaak gaf haar Nederlandse nationaliteit op en is nu Oeganda’s enige witte ambassadeur.

  Auteur Arne Doornebal kwam als jonge journalist naar Oeganda en raakte gefascineerd door de prachtige verhalen die er te vertellen zijn. Dankzij interviews met Mirjam Blaak en andere ingewijden krijgen we een inkijkje in de denkwijze van president Museveni, die al veertig jaar zijn stempel op Oeganda en zijn buurlanden drukt.

  Doornebal sprak voor dit boek met religieuze leiders, onderdrukte homo’s, een olympisch kampioen en met voormalig echtgenotes van Afrika’s meest gezochte rebellenleider. Er is tevens aandacht voor de bevolkingsexplosie, de strijd tegen hiv/aids, Oeganda’s hulp-afhankelijkheid en dubieuze ‘witte redders’.

  President Museveni leek de geschiedenis in te gaan als de man die Oeganda van een moorddadige dictator bevrijdde en die de economie weer opbouwde. Maar na een presidentschap van 35 jaar zijn de democratische idealen van zijn bewind verbleekt. De razend populaire rapper Bobi Wine wil Museveni van zijn troon stoten. Maakt hij een kans?

  ‘Een fascinerende kijk op de Oegandese leider Museveni’ – De Volkskrant

  OegandaonderpresidentMuseveni_Inkijk.pdf

  Formaat 145x210x20 mm
  Aantal pagina's 216
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Arne Doornebal
  Biografie

  Arne Doornebal (1983) groeide op in Tijnje (Friesland) en werd op 10-jarige leeftijd al meegesleept naar een Afrikaans land: Botswana. Doornebal doorliep de havo in Heerenveen en studeerde journalistiek in Zwolle. Hij zette zijn eerste stappen in de journalistiek bij The Amsterdam Times en het Amsterdams Stadsblad. Geïnspireerd door Afrika-journalist Bram Vermeulen voegde Doornebal zich in juli 2007 bij Peace in het dorpje Abaita Ababiri, vlak bij Entebbe.

  De pas begonnen freelancer verkocht zijn eerste artikelen aan tijdschriften als Onze Wereld en Internationale Samenwerking, die later zouden fuseren tot OneWorld. Opdrachtgevers als NRC Next, BNR Nieuwsradio en de persbureaus ANP en GPD kwamen daar later bij.

  Na een verblijf van zeven jaar in Oeganda keert hij in 2014 terug naar Nederland. Hij heeft dan tien maanden gewerkt voor een krant in Zuid-Soedan: The New Nation. Doornebal werkte sindsdien bij BNR Nieuwsradio, Ghanaweb.com, OneWorld en de Netherlands-African Business Council. Daarnaast schrijft hij opinieartikelen over Afrika voor NRC Handelsblad en spreekt hij geregeld op BNR Nieuwsradio en Radio 1. Ook was hij te zien in Nieuwsuur en EenVandaag.

  Oeganda onder president Museveni is Doornebals eerste boek.

  Verschijningsdatum 27-11-2020
  Recensies

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-94-6365-290-2
  EAN nummer
  9789463652902
  Auteur
  Arne Doornebal