Oergroen
Afbeelding van Oergroen
Afbeelding van Oergroen

Oergroen

Een krachtige, warme en veelzijdige bundel gedichten

€ 22,50  Omschrijving

  In Oergroen bundelt Jantine de Jong gedichten die ze gedurende een groot deel van haar leven heeft geschreven. Het zijn gedichten waarin beeldtaal een grote rol speelt. Deze beeldtaal is vooral geïnspireerd door beelden uit de Bijbelse literatuur. De gedichten kwamen voort uit de confrontatie en ontmoeting met concrete plaatsen en landschappen en met concrete mensen onderweg. De schrijfster neemt de lezer mee naar de plaatsen die zij zelf heeft bezocht.

  Deze bundel is er een van mystiek en verzet. Verzet tegen heer-schap en mannelijk doodzwijgen van grote vrouwen. Mystiek, omdat het Jantines Godservaringen beschrijft, daar waar zij opgaat in de natuur en de kunst, en in sporen van eigentijdse en oeroude spiritualiteit op plekken van gestolde en beleefde schoonheid. Die ervaringen probeert Jantine in woorden te vangen, in taal mededeelzaam te maken voor haar lezers. Taal met muziek erin, taal van grote schoonheid, taal die ons eigen innerlijk tot klinken wil brengen. Oergroen lezen is pelgrimeren. Meelopen met Jantines gelovige pelgrimage door het leven. Minnezangen zijn het. Een ode aan de liefde. Dat die liefde haar weg mag vinden naar veel lezers en lezeressen en hun harten mag verwarmen.
  Paula Irik

  Een levensloop in gedichten, een religieuze en persoonlijk ontwikkeling wordt in woorden gevangen. Geuren, kleuren, beelden uit o.a. uit Duitsland, Syrië, Israël, Schotland en Friesland komen naar boven bij het lezen van deze gedichten. Zoekend soms, maar meestal vertrouwend op de Behoeder van het leven zijn ze geschreven, deze gedichten, geworteld in de joodse en christelijke riten.

  Steeds word je verrast door onverwachte wendingen en gebeurtenissen. Deze bundel heeft voor ieder wat wils- een vakantieherinnering, een uitzicht op een (on)bekende wereld- maar het biedt ook een diepere laag. Soms liefelijk, soms weerbarstig, met humor en speels geschreven. Uiteindelijke worteling door worsteling. Van harte aanbevolen deze bundel.
  Corry van Egmond


  Oergroen_Inkijk.pdf

  Formaat 145x210 mm
  Aantal pagina's 278
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Jantine de Jong
  Biografie

  Jantine de Jong, geboren in Amsterdam in 1951. Volgde na de LEAO en Avond MAVO een cursus Journalistiek en was werkzaam bij de dagblad- en weekbladpers als redactie-documentalist in de jaren 1966-1972.
  Na bekend te zijn geraakt met het lot van Spaanse vluchtelingen in Nederland vanwege het Franco-regime vertrok zij naar Israël voor een periode van 3 jaar, waar een omwenteling in haar leven plaats vond. Geraakt door zowel het jodendom als het wereld-christendom ontmoette zij in Israël een Duitse protestantse communiteit die haar de mogelijkheid gaf het nieuwe leven te verdiepen. Zij vertrok naar West-Duitsland en trad in bij de zusters van de Communiteit. Tevens deed zij daar de opleiding voor verpleegkundige en werkte in verschillende ziekenhuizen.
  Door gezondheidsproblemen aan de rug was zij gedwongen een nieuwe weg in te slaan. Na twaalf jaar in Duitsland ging zij Theologie HBO studeren bij Utrecht en ging wonen en werken bij de zusters van St. Jozef in Amersfoort voor een periode van twaalf jaar. In deze tijd werkte zij als geestelijk verzorger voor visueel gehandicapten van Sonneheerdt in Ermelo. Na de klinisch pastorale vorming kreeg zij het advies haar gaven in te zetten in de kerk.
  Zo werd zij pastor in een PKN gemeente in Friesland. Daarna ging zij theologie studeren in Kampen en werd predikant. De jaren in Duitsland en het kerkelijke klimaat daar bleef een diepe basis voor haar alsmede de liefde tot het jodendom en de oecumene. De roeping die zij volgde vanaf het communautaire leven kreeg een voortzetting in verschillende hoedanigheden.
  Sinds zeven jaar heeft zij een levenspartner.

  Verschijningsdatum 26-03-2022

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-94-6365-427-2
  EAN nummer
  9789463654272
  Auteur
  Jantine de Jong