Overbruggen
Afbeelding van Overbruggen
Afbeelding van Overbruggen

Overbruggen

Overpeinzingen over verschillen tussen de Nederlandse en Antilliaanse samenleving vanuit geschiedkundig perspectief

€ 24,95  Omschrijving

  Een beschrijving van brughoofden en onoverbrugbare elementen tussen vroeger en nu, tussen Nederlanders en Antillianen. Herinneringen aan Curaçao in de periode 1950 – 1970. Episodes opgehaald tijdens een nostalgische rondgang een halve eeuw later. Langs historische monumenten, overheidsgebouwen, landhuizen, krotten en kerken. Gesprekken met leeftijdsgenoten uit de zandbak die daar zijn blijven wonen. Terugblik en reflecties van hoogbejaarde ouders op een cruciale periode in hun leven.
  Over Statuut en Autonomie. Over gouverneurs, politici, gevolmachtigd ministers en gouvernementsambtenaren. Over Latijnse spreuken en eigen taal Papiamentu die niet mocht worden gesproken. Over slaven, sociale ongelijkheid en verwoesting. Over religie en Brua. Over schrijvers en hun literatuur, kranten en schotschriften. Over koninkrijk, vorstenhuis en prinsessen. Over componisten en eigen muziek. Over architectuur en bouwkunst. Over economie en multinationals als de West Indische Compagnie en Shell. Maar ook over Bonaire. Over interneringskampen, nieuwe regenten en vissen.
  Van Hende tras di awa, mensen van overzee, en Yu di Korsow, kinderen van Curaçao. Overpeinzingen hopelijk ter beter begrip van een Caraïbisch eiland en de achterliggende geschiedenis daarvan. Aan u de keuze of u deze kant of de overkant van de brug verkiest: pa bou of pa riba di brug.

  Formaat 145x210
  Aantal pagina's 326
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Siebe A. Sonnema
  Biografie

  Siebe Sonnema (64) is vlak na zijn geboorte in 1951 opgegroeid op Curaçao, de Nederlandse Antillen. Na voltooiing van zijn middelbare school is hij in Groningen rechten gaan studeren, zijn eerste echte kennismaking met de Nederlandse samenleving. Daarna heeft hij in Delft bedrijfskunde gestudeerd en zich vervolgens aangesloten bij het net opgerichte Westerhoud & Partners, een bureau voor interim managers dat later opging in Custom Management. Na een periode van 5 jaar in de Verenigde Staten - waar hij werkte in de toeleveringsindustrie van auto-onderdelen in de omgeving van Detroit - is hij na terugkeer bij PwC verantwoordelijk geweest voor de interim managementpraktijk. Hij is nog steeds actief en vervult commissariaten bij middelgrote bedrijven. Zijn grote passie in zijn vrije tijd is wedstrijdzeilen. Hij is getrouwd, heeft drie kinderen en woont in Amsterdam. Zijn regelmatige bezoeken aan zijn zandbakvrienden op Curaçao brachten hem op het idee de verschillen tussen de Nederlandse en Antilliaanse samenleving inzichtelijk te maken. Hij heeft er voor gekozen dit vanuit het geschiedkundig perspectief te doen, puttend uit zijn persoonlijke herinneringen in de periode van 1950 – 1970 en een terugblik veertig jaar later. Toevallig een hectische periode in de geschiedenis van de overzeese gebiedsdelen, beginnend bij het ‘Statuut’ in 1954, leidend naar verdere autonomie in 10-10-2010. Leidraad daarbij waren zijn wandelingen langs historische gebouwen op het eiland: deze culturele erfdragers inspireerden hem de ‘luikjes’ in zijn visuele geheugen weer open te zetten. Het resultaat daarvan is zijn debuut ‘Overbruggen’ geworden. Zijn Antilliaanse levenswijsheid is ‘kada pakiko tin su pasobra’, ieder waarom heeft zijn daarom. Hij hoopt de Nederlanders hiermee een handvat te hebben gegeven, leidend tot een beter begrip van en waardering voor de Nederlandse Antillen. Op dit moment werkt hij aan een bundel essays waarin hij zijn zakelijke ervaringen in de recovery wereld toelicht. Toegespitst op het ‘natuurlijke’ onbegrip tussen bedrijven en bankiers zodra die elkaar in een ‘default’-situatie tegenkomen.

  Verschijningsdatum 03-12-2015

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-822-1
  EAN nummer
  9789089548221
  Auteur
  Siebe A. Sonnema