Rumoer om moerassen
Afbeelding van Rumoer om moerassen
Afbeelding van Rumoer om moerassen

Rumoer om moerassen

Drie verhalen over de strijd om het gebruik van veengebieden, door de ogen van avontuurlijke en eigenzinnige waterbeheerders in vervlogen en in huidige tijden

€ 17,50  Omschrijving

  Verwondering en bewondering, goed beschouwd is dat de kern. Met deze verhalen wil ik mijn verwondering delen over de magie van veengebieden. Over hun ontstaan en de bijzondere planten die ze gevormd hebben. Tegelijk onthullen de verhalen mijn bewondering voor de mensen die er wonen en die in deze drassige vlakten werken om er een bestaan op te bouwen.

  In deze bundel van drie verhalen wordt de lezer meegenomen in de strijd om het gebruik van veengebieden. De lezer kijkt door de ogen van avontuurlijke en eigenzinnige waterbeheerders in vervlogen én in huidige tijden. De verhalen zijn voor een groot deel echt gebeurd en laten zien dat er in het Engeland en Italië van de 17e eeuw dezelfde dilemma’s en tegenstellingen zijn als in het Indonesië van nu.
  In al deze gebieden leven mensen die het moeras gebruiken. Voor visvangst, voor jacht en voor het verzamelen van bouwmaterialen zoals riet en hout. Geen wonder dat nieuwkomers die andere plannen hebben met hun gebieden op veel weerstand kunnen rekenen.

  Al tientallen jaren is de schrijver betrokken bij advisering over het waterbeheer in moerassige veengebieden. Na zijn eerste voorzichtige stappen in de nog natte restanten van het ooit zo uitgestrekte hoogveengebied De Peel, kreeg hij de kans om in andere landen nog min of meer intacte venen te bezoeken. Zo heeft hij in Ierse, Engelse en Duitse venen kunnen rondlopen en na het verdwijnen van het ‘IJzeren Gordijn’ kon hij ook naar de venen in de geheimzinnige Baltische landen. Later kreeg hij de kans om de uitgestrekte en gevaarlijke Siberische venen in te gaan.
  Al deze bezoeken ontwikkelden bij hem een fascinatie voor veengebieden, hun ontstaan, hun groei maar ook het gebruik door de mens.


  Rumoerommoerassen_Inkijk.pdf

  Formaat 145x210x13 mm
  Aantal pagina's 131
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Jos Schouwenaars
  Biografie

  “Als je eenmaal in het veen komt, laat het je niet meer los!” Dat is wat zijn hoogleraar hem vertelde toen de schrijver als student onderzoek ging doen in de Peel. En dat klopte, de verhalen in deze bundel getuigen ervan. Inmiddels is de auteur een internationaal ervaren expert in het waterbeheer van veengebieden.
  Na zijn studie Cultuurtechniek en Hydrologie in Wageningen was hij vijftien jaar werkzaam als docent en onderzoeker op de universiteiten van Wageningen en Groningen en die van Maputo in Mozambique.
  In 1990 promoveerde hij op onderzoek naar het herstel van afgegraven en verdroogde hoogveengebieden in Nederland. Hij nam deel aan internationaal onderzoek naar het waterbeheer in veengebieden in Duitsland, Ierland en Engeland en adviseerde hierover in meerdere landen. Hij is regelmatig spreker op internationale congressen en auteur van een groot aantal vakpublicaties in tijdschriften, boeken en vakbladen.
  De auteur is geboren in 1954 in Boxtel en al vele jaren woont hij in het veenweidegebied van Fryslân. Hij werkt daar momenteel als adviseur bij Wetterkip Fryslân.


  Verschijningsdatum 12-06-2019

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-94-6365-141-7
  EAN nummer
  9789463651417
  Auteur
  Jos Schouwenaars