Teun van Vliet
Afbeelding van Teun van Vliet
Afbeelding van Teun van Vliet

Teun van Vliet

Sportjournalist Guido Bindels tekent levensverhaal fietstalent Teun van Vliet op na reeks indringende gesprekken

€ 22,50  Omschrijving

  Het grote litteken op zijn buik herinnert aan de chronische darmontsteking die hem bijna het leven kostte. De ritssluiting op zijn hoofd is van zijn eerste hersentumor. Ook overleefd. Zelfs volledig genezen verklaard. Tot er een tweede volgde. De ergste in zijn soort. Vier jaar geleden werd Teun van Vliet opgegeven. Nog maximaal één jaar te leven luidde de prognose. Maar hij is er nog steeds.

  Het idee om het levensverhaal van Teun van Vliet op te tekenen ontstond al in 1987, toen de wielrenner in Villach de beste man in koers was, maar toch geen wereldkampioen werd. Intriges, list en bedrog, hoe zat dat spel in het peloton in elkaar? “Ooit gaan we het doen”, werd de uitspraak aan het einde van elke volgende ontmoeting. Maar die ontmoetingen werden schaarser en kwamen ten slotte in een heel ander daglicht te staan, vonden hun oorsprong niet meer in de wielrenner, maar in de patiënt Teun van Vliet.

  Guido Bindels reisde als journalist ruim een kwart eeuw de wereld rond. Een aanzienlijk deel daarvan bracht hij door met het volgen van wielerwedstrijden. Daarnaast schreef hij de spirituele romans ‘Zielensprong’ en ‘De Aphrodite van Santorini’. In december 2009 ontmoette hij Teun van Vliet weer bij de ‘Wielrenner van het Jaar’-verkiezing. Hij werd vergezeld door zijn zus Nita, die meteen met de deur in huis viel: “Gaan jullie na al die jaren nu eindelijk eens aan dat boek beginnen? Er is inmiddels meer dan genoeg gebeurd in het leven van onze Teun dat het optekenen waard is.” Wat volgde waren indringende gesprekken over drank, vrouwen, de koers en de dood.

  Mart Smeets: “De lach van een man die met het leven speelde. En het leven met hem, maar dat wist hij toen nog niet.”

  Formaat145 x 210 mm
  Aantal pagina's200 pagina's
  Levertijd2 werkdagen
  AuteurGuido Bindels
  Korte levensbeschrijving

  Als chef-sport van de Haagsche Courant reisde Guido Bindels ruim 25 jaar de wereld rond. Van Colombia tot Korea, van Australië tot Amerika, van Japan tot Canada. In die vaak zo egocentrische machowereld keek hij zoveel mogelijk voorbij de sportevenementen, sloeg zijpaden in en maakte kennis met de meest uiteenlopende culturen en gewoonten. Door rovers achterna gezeten in het Andesgebergte, naar de sterren gereikt op Lake Louise en de diepgang gevoeld in Aziatische tempels: een cocktail aan ervaringen, waarbij Bindels ondervond dat er vele waarheden zijn. En dat groeien pijn doet en loslaten het moeilijkste van alles is. Waar je ook leeft op deze wereld, waar je ook geboren bent. Het bracht hem tot het schrijven van de debuutroman Zielensprong, die als snel werd gevolgd door De Aphrodite van Santorini.

  Na de twee spirituele romans verschenen er in 2010 twee ‘sportboeken’ van Bindels. Teun van Vliet Drank, vrouwen, de koers en de dood’ gaat over het levensverhaal van de oud-wielrenner, die vier jaar geleden kreeg te horen dat hij nog maximaal één jaar had te leven, maar er nog steeds is. Het is inmiddels toe aan vierde druk en werd door de lezers gekozen tot ‘Beste Sportboek van het Jaar’. Tourglorie ‘Verrrek, hij leeft nog’ is een bundeling verhalen van markante renners en typische gebeurtenissen uit de rijke historie van de Ronde van Frankrijk.

  In 2012 maakte de auteur zijn oeuvre nog gevarieerder met wederom twee totaal verschillende titels. Isabella “Because I Wasn’t Worth It” vertelt het verhaal van een Nederlands model dat op het punt staat om door te breken in Amerika. Voor een ontmoeting met Oprah Winfrey wilde ze er extra mooi uit zien en nog even haar haar laten ontkroezen. Maar een chemische verbranding verminkte haar hoofd op een gruwelijke manier. Een ongelofelijk, maar waargebeurd en inspirerend verhaal over de strijd van een eenling tegen een multinational. Waarbij niemand wordt gespaard. Let op: Alleen verkrijgbaar in het Engels. Onderweg is opnieuw een bundeling verhalen. Op verzoek van zijn lezers schrijft Guido Bindels deze keer over zichzelf. Hij neemt ons mee op de vele reizen die hij ruim een kwart eeuw lang voor de krant maakte.

  Verschijningsdatum2010-05-17

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-210-6
  EAN nummer
  9789089542106
  Auteur
  Guido Bindels