Vrije slag
Afbeelding van Vrije slag
Afbeelding van Vrije slag

Vrije slag

Avontuurlijke belevenissen van marathonzwemmer en zeezeiler Herman Willemse

€ 37,50  Omschrijving

  Hoe een Nederlandse zwemlegende eerst Het Kanaal en daarna de oceanen overstak

  Begin jaren zestig was Herman Willemse de heer en meester van het internationale marathonzwemmen. Dat had de lokale badmeester van Alkmaar, die hem tevergeefs probeerde de schoolslag bij te brengen, nooit kunnen vermoeden. De lange meneer in kostuum langs de kant, ziet wel wat in het ondernemende kereltje en vraagt of hij geen lid van een zwemclub wil worden. Er volgen jaren van trainingen en wedstrijden. Als in de winter het zwembad gesloten is, traint hij vanaf half maart in het Amsterdam-Rijnkanaal met zijn vader lopend op het zogenaamde jaagpad ernaast. Het resulteert in dertien nationale kampioenstitels op alle afstanden vrije slag.

  In 1959 besluit hij mee te doen aan de race over Het Kanaal. Hij is dan 24. Zijn sparringpartner is Mary Kok, meervoudig wereldrecord-houdster op de vlinder- en vrije slag. Daarna volgen diverse internationale races, beeldend en boeiend beschreven. Jaar op jaar zwemt Herman ongeslagen over de finish. Hij beëindigt zijn carrière als hij 33 jaar is.

  Intussen heeft hij het zeezeilen opgepakt. Aanvankelijk met zijn broer en wisselende bemanningen. Later met zijn vrouw Nel. Jarenlang zwerven zij over de oceanen en nemen je mee naar heel bijzondere plekken. Als zij de wereld rond zijn strijken zij uiteindelijk neer op Texel.

  Herman Willemse heeft een vlotte verteltrant. Hij beschrijft zijn avontuurlijke leven met humor en zelfspot. Hij weet de lezer mee te slepen naar buitengewone belevenissen en situaties en heeft tevens een bijzonder stukje zwemhistorie vastgelegd.

  Formaat

  165x250x29 mm

  Aantal pagina's 516
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur

  Herman Willemse

  Biografie

  Herman Willemse, (1934, Schagen) groeit op in Schagen, Alkmaar en Utrecht, waar hij zijn onderwijzersakte haalt. Hij wordt op 11-jarige leeftijd ontdekt als zwemtalent en wint op zijn 18e zijn eerste Nederlandse kampioenschap op de 1.500 meter. Er volgen er nog twaalf op alle afstanden vrije slag waarbij hij acht Nederlandse records verbetert.
  Zijn voorkeur ligt echter bij de lange afstanden en in 1959 zwemt hij over Het Kanaal.
  Daarna volgt een jarenlange zeer succesvolle carrière als beroeps-marathonzwemmer in Argentinië, de Verenigde Staten, Canada en Egypte met een invallend onderwijzer voor zijn schoolklas in Utrecht.
  Inmiddels heeft hij als hobby het zeezeilen opgepakt en als hij zijn zwemcarrière beëindigt weet hij wederom van een liefhebberij zijn beroep te maken. Hij neemt ontslag uit het onderwijs en start een zeilcharterbedrijfje.
  In 1980 maakt hij zijn jongensdroom waar en zeilt met zijn vrouw Nel in vier jaar rond de wereld waarna zij uiteindelijk neerstrijken op Texel.

  Verschijningsdatum

  03-03-2015

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-739-2
  EAN nummer
  9789089547392
  Auteur
  Herman Willemse