Want we hebben allemaal de morgen
Afbeelding van Want we hebben allemaal de morgen
Afbeelding van Want we hebben allemaal de morgen
Afbeelding van Want we hebben allemaal de morgen

Want we hebben allemaal de morgen

Handreiking voor naasten van mensen met dementie, met als invalshoek en als kostbaar instrument van verbinding: de taal, het Dementees

€ 19,50  Omschrijving

  Dementees, taal van mensen met dementie – Handreiking voor naastbetrokkenen


  Zonder taal – in al zijn uitingsvormen – geen verbinding. Taal kan altijd verbinding blijven geven. Ook als deze taal onbekende en ongekende gedaantes aanneemt. Mensen met dementie ontwikkelen een eigen taal, een taal die wordt geboren waar je bij zit. Op het eerste gehoor lijken het vaak losse flodders, brabbeltaal, nauwelijks serieus te nemen. Maar de som is meer dan de delen. Dementees is een taal zo verrassend, ontroerend, pittig, boeiend, raak, grappig, raadselachtig en wijs, dat het zonde is om die te laten ‘slingeren’.

  Dit boek is een handreiking voor naasten van mensen met dementie, met als invalshoek en als kostbaar instrument van verbinding: de taal. In de vorm van een ontvouwing van een eerste, kwalitatief onderzoek naar wat het Dementees te bieden en te leren heeft. En dat is veel en raakt de breedte en de diepte van het mensenleven, zo blijkt uit het onderzoek.

  Mensen met dementie zijn uiterst kwetsbaar, hun eigen stem wordt nauwelijks gehoord, hun taal doorgaans doodgezwegen. Terwijl deze zo eerbiedwaardig,
  kostbaar, levenswijs en heilzaam kritisch kan zijn. Daarom hopen de schrijfsters op emancipatie van het Dementees. Het Dementees nodigt uit tot verbinding. En daar draait het om, dat is de kern.
  Dit boek is één groot pleidooi om verbinding te maken, altijd maar weer verbinding te blijven maken met mensen met dementie, van hart tot hart.

  Formaat 145x210x14 mm
  Aantal pagina's 255
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Paula Irik en Irene Kruijssen
  Biografie

  Drs. Paula Irik (1952) werkt als geestelijk verzorger in de ouderenzorg.
  Naast artikelen over de eigen stem van mensen met dementie, schreef zij Als het maar echt is. Over de zachte kracht van mensen met dementie en Leestekens. Levenskunst van mensen met dementie.

  Irene Kruijssen MA. (1965) werkt als neurologisch muziektherapeut in de ouderenzorg. Zij publiceerde artikelen over muziek in de dementiezorg en zette tal van projecten op rond muziektherapie en muziek.

  Samen schreven Irene en Paula verschillende artikelen over hoe verbinding te maken met mensen met dementie, alsmede het boek: Sprekende Handen, een methodiek voor ontmoetingsgroepen met dementerende mensen.

  Verschijningsdatum 21-09-2017

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-990-7
  EAN nummer
  9789089549907
  Auteur
  Paula Irik
  Tweede auteur
  Irene Kruijssen