De Ariaantjesaga
Afbeelding van De Ariaantjesaga
Afbeelding van De Ariaantjesaga

De Ariaantjesaga

Familiekroniek over schippersdochter uit Goeree-Overflakkee en de veerkracht en levensmoed van vrouwen die gehavend worden door het lot

€ 18,50  Omschrijving

  In deze familiekroniek beschrijft Kerst Huisman het verhaal van de mooie schippersdochter Ariaantje Nieman, uit Ouddorp op Goeree-Overflakkee en haar nazaten. Toen ze zes was, stierf haar moeder. En toen ze zelf in 1924 stierf, pas 35 jaar oud, liet ze vier dochtertjes en een zoontje achter. Een van die dochtertjes, het derde kind, en haar zes jaar oudere zus spelen in het verhaal dat in dit boek wordt verteld een belangrijke rol. Het is een verhaal van gehavend worden door het lot of de omstandigheden, maar ook van veerkracht en levensmoed van eenvoudige vrouwen.

  De directe aanleiding om dit boek te schrijven was de interessante en turbulente levensloop van de nu bijna honderd jaar oude Cora Paris-van Nes, kind van Ariaantje Nieman. Zij was ook zes toen haar moeder overleed. Zij woont al meer dan een halve eeuw in de bergen van Ticino, Zwitserland. Een aantal jaren geleden interviewde de schrijver haar uitgebreid over haar leven. Bij dat interview werd duidelijk, dat er achter haar verhaal een wereld schuilging van maatschappelijke ontwrichting en verdriet. Hierdoor ontstond het plan zich verder in haar leven en dat van haar naaste verwanten te verdiepen.

  Er is tegenwoordig veel belangstelling voor verhalen over ‘gewone’ mensen in een tijd dat oorlogen en crises als verwoestende stormen over de wereld zijn gegaan. Velen kunnen zich ook gemakkelijker met ‘gewone’ mensen identificeren dan met machtigen en beroemdheden. Zo zal dit verhaal behalve de direct betrokkenen ook anderen kunnen aanspreken.

  De Ariaantjesaga_Inkijk.pdf

  Formaat 145x210x15 mm
  Aantal pagina's 157
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Kerst Huisman
  Biografie

  Kerst Huisman (1940) was als journalist verbonden aan de Friese Koerier en de Leeuwarder Courant. Als historicus publiceerde hij tal van boeken en artikelen met als hoofdthema’s: de twintigste eeuwse geschiedenis van Nederland, de algemene Friese geschiedenis en de sociale geschiedenis van de veenderijen. Bij het laatstgenoemde thema valt veelal de nadruk op de levens van eenvoudige mensen, vandaar dat er ook enkele publicaties bij zijn over arbeiderslevens en arbeidersverzet.

  Verschijningsdatum 20-12-2017

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-94-6365-018-2
  EAN nummer
  9789463650182
  Auteur
  Kerst Huisman