Dementie, de ziekte van het verleden e-boek
Afbeelding van Dementie, de ziekte van het verleden e-boek
Afbeelding van Dementie, de ziekte van het verleden e-boek

Dementie, de ziekte van het verleden e-boek

Baanbrekend boek over het verband tussen het ontstaan van dementie en niet verwerkte, vaak dramatische gebeurtenissen uit het verleden

€ 9,-  Omschrijving

  De onderbelichte kant van de zorg

  Dementie, een ziekte die een steeds groter deel van onze oudere bevolking treft. Wat is de oorzaak van deze ziekte en wat kunnen we ertegen doen? Vragen die wetenschappers in verschillende vakgebieden meer en meer bezighouden. Toch is er nog altijd geen eenduidig antwoord op te geven. Wilma ter Mull was gedurende veertien jaar mantelzorger voor een dierbare met dementie. Eerst voor haar moeder, later ook voor haar echtgenoot. Deze periode gaf inzichten die aansloten bij haar visie over de verbinding tussen het persoonlijk en collectief onbewuste waar ze twee boeken over schreef. Vanuit de ervaring die ze in het verleden opdeed in de psychiatrische verpleegkunde en haar huidige beroep als biografisch coach, kwam ze zo tot de conclusie dat dementie een ziekte met een boodschap is; voor de betreffende, maar ook voor de familie eromheen.

  Het ontstaan van dementie lijkt te maken te hebben met niet verwerkte, vaak dramatische gebeurtenissen uit het verleden. Er treedt een verdringingsmechanisme in werking, waardoor pijn als het ware onverwerkt en onbegrepen ondergronds gaat, wat op de lange termijn pathologisch wordt in de hersenen. Het gevoel is in het denken gestold, waardoor het gebeurde niet tot een eindconclusie komt; de wil ontbreekt en de patstelling ontstaat. Om deze theorie te onderbouwen gebruikt de schrijfster onder meer de biografieën van oud-koningin Juliana, Ronald Reagan en Pieter Menten. Duidelijk wordt dat het accent dat nu op hersenonderzoek, gezond eten en een eventueel toekomstig medicijn tegen dementie ligt, verlegt moet worden naar de biografie die achter de dementerende ligt. Het boek besluit daarom met praktijkgerichte suggesties voor verbeteringen in de zorg voor dementerenden.

  ebook_dementie_de_ziekte_van_ink.epub

  Formaat e-boek
  Aantal pagina's 175
  Levertijd 1 werkdag
  Auteur Wilma E. ter Mull
  Biografie

  Van Wilma’s hand verschenen eerder: Een oude geschiedenis in een nieuwe tijd (2004), De verborgen waarheid achter drie Amerikaanse presidenten (2009), Dimensies achter het bewustzijn (2011), Leven in verbinding met Sophie (2012), Het collectief geheugen deel 1 Het verleden met zijn invloed in het heden (2014) en deel 2 De evolutie van het collectief onbewuste (2017)

  Verschijningsdatum 20-03-2020

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-94-6365-210-0
  EAN nummer
  9789463652100
  Auteur
  Wilma E. ter Mull