Over pollepel, jukebox en rijbewijs
Afbeelding van Over pollepel, jukebox en rijbewijs
Afbeelding van Over pollepel, jukebox en rijbewijs

Over pollepel, jukebox en rijbewijs

Kleine en grote, rauwe en zachte autobiografische vertellingen over cruciale gebeurtenissen in het leven van de dochter van een getraumatiseerde ex-KNIL-militair

€ 18,-  Omschrijving

  Raaph is de oudste dochter van een getraumatiseerde Indische ex-KNIL-militair en een moedige, maar ook onmachtige Nederlandse vrouw die haar echtgenoot ervaart als haar vijfde kind. Het gezin functioneert ogenschijnlijk volgens het boekje.

  Jonge Raphi ontwikkelt al vroeg bovenmatig gevoelige antennes voor wat in haar omgeving nodig is. Dat wordt, vooral binnen het gezin, de drijfveer voor haar gedrag en handelen. Ze vergeet zichzelf. Wanneer ze zou moeten vluchten, bevriest ze. En op vechten rust een niet uitgesproken, maar wel gevoeld ouderlijk verbod. Zo ontstaat een overlevingsmodus die gaandeweg ongezond zal blijken.

  Volwassen Raaph gaat een lange weg van vallen en opstaan. Ruim na haar vijftigste komt ze los van haar ondermijnende ouderloyaliteit. Pas dan kan de antenne zich ontvouwen die onontbeerlijk is voor een waarachtig leven: de kostbare antenne waarop Raaph haar éigen signalen ontvangt. Stap voor stap leert ze daarnaar luisteren en beweegt ze van onveilig gehecht naar verbonden met zichzelf.

  Kleine en grote, rauwe en zachte autobiografische vertellingen over cruciale gebeurtenissen groeien samen tot het levensverhaal van Raaph.

  Dit boek is niet alleen voor lezers die te maken hebben met naoorlogse problematiek. Het is voor iedereen die onderweg was, is of gaat van overleven naar leven vanuit een gezinssituatie met ouders die– tegen welke achtergrond dan ook – op hun beurt getraumatiseerd, gekwetst, tekortgekomen of onvermogend waren of zijn. Met gevolgen voor de volgende generatie.


  Overpollepeljukeboxenrijbewijs_Inkijk.pdf

  Formaat 145x210 mm
  Aantal pagina's 159
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Marjorie Paol
  Biografie

  Marjorie (Nijmegen, 1958) was het meisje van hoge cijfers voor opstellen, ‘niet bondige’ correspondentie en hulp bij het schrijven van brieven of werkstukken. Ze deed Schoevers, werkte twee jaar als stenolerares, tien als secretaresse en vijftien als medewerker Dienst Verslag en Redactie bij de Tweede Kamer. Na een burn-out volgden een vierjarige studie en een praktijk voor lichaamsgerichte therapie. Ze corrigeerde/redigeerde als freelancer anderhalf jaar scripties. Toen ze midden vijftig was, begonnen korte verhalen uit haar pen te rollen over Marjorie, oudste dochter van een getraumatiseerde ex-KNIL-militair. Ze zijn nu gebundeld in ‘Over pollepel, jukebox en rijbewijs – onderweg naar eigenheid’.

  www.marjoriepaol.nl

  Verschijningsdatum 26-11-2023

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-94-6365-592-7
  EAN nummer
  9789463655927
  Auteur
  Marjorie Paol