Paradiso Kaimana
Afbeelding van Paradiso Kaimana
Afbeelding van Paradiso Kaimana

Paradiso Kaimana

Opmerkelijk verhaal van een soldaat die in 1962 jong en slecht voorbereid naar Nieuw-Guinea werd gezonden

€ 19,95  Omschrijving

  Uitgezonden als soldaat naar Nieuw-Guinea

  In het voorjaar van 1962 werden halsoverkop duizenden militairen naar Nieuw-Guinea gestuurd. Voor het overgrote gedeelte dienstplichtigen. Het conflict tussen de Indonesische regering en Nederland sleepte al vanaf de onafhankelijkheid in 1949. Nu dreigde een regelrechte oorlog.
  De voorbereiding op de missie bestond uit het uitdelen van een boekje met wat weetjes over Nieuw-Guinea en een uitgebreide uitleg van het regeringsstandpunt.
  Daar moesten de militairen het mee doen.
  Pim Oskam, net vier maanden in dienst, was een van die militairen. Negentien jaar en net van de H.B.S.
  Aan de hand van de, bewaard gebleven, correspondentie met zijn ouders reconstrueerde hij dit opmerkelijke halfjaar uit zijn jeugd.
  Zo brengt hij een vergeten stukje geschiedenis opnieuw tot leven

  ParadisoKaimana_Inkijk.pdf


  Formaat 145x210x15 mm
  Aantal pagina's 170
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Pim Oskam
  Biografie

  Pim Oskam (1942, Eindhoven) wilde als kind boer worden, of tuinman, schipper, boswachter, schrijver. Toen zijn diensttijd erop zat koos hij voor het toneel. Na de toneelschool Maastricht werkte hij bij diverse gezelschappen als speler, regisseur en tekstschrijver.
  Een plotseling opkomende astma zorgde ervoor dat hij werk moest zoeken in de buitenlucht: terreinbeheerder en schipper in de Biesbosch. Daarna kreeg hij werk als begeleider dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking: tuinploeg, terreinbeheer en zeilen met gehandicapten.
  Alles wat hij ooit wilde worden is hij een tijd geweest. Het enige wat hij nooit had willen worden was soldaat. Tegen wil en dank is hij dat zijn hele leven gebleven. Kwestie van pech hebben als dienstplichtige en uitgezonden worden naar Nieuw-Guinea voor het laatste Nederlandse koloniale oorlogje. Hierover heeft hij na lang aarzelen dit boek geschreven.

  Verschijningsdatum 25-05-2018

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-94-6365-061-8
  EAN nummer
  9789463650618
  Auteur
  Pim Oskam