Uitgevlogen
Afbeelding van Uitgevlogen
Afbeelding van Uitgevlogen

Uitgevlogen

Oud-stewardess en purser van de KLM Dineke Uildriks interviewde dertig oude en jonge mannen en vrouwen die bij de KLM vlogen als cabinepersoneel of er nog vliegen. Van ieder staat er een foto in het boek, veelal in uniform. Een van hen, Noor Jekel-Oud,  maakte een kaping mee. De oudste van de geïnterviewden, Truus van Fraaijenhoven-Kleijwegt, is geboren in 1922 en de jongste, Leonie Aulbers, in 1988. Het meest bekend zijn Henrik de Groot, protocolexpert van onder meer 'Blauw Bloed', en oud-Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier.
Op 1 augustus 2013 is het boek overhandigd aan de president-directeur van de KLM Camiel Eurlings.

€ 19,50  Omschrijving

  De mensheid is vanouds in de ban van het vliegen. Het idee dat een mens als een vogel los van de aarde op hoge snelheid boven de wolken van de ene plek naar de andere kan gaan, fascineert veel mensen.
  In het begin van de twintigste eeuw, slaagden fameuze pioniers als de Amerikaanse gebroeders Wright en de Fransman Louis Blériot erin hun ‘kisten’ enige tijd in de lucht te houden. Vervolgens stroomt het publiek in steeds grotere getale samen om de stunts te bewonderen. De luchtvaart van onze dagen heeft die pionierstijd allang achter zich gelaten. Vliegtuigen zijn nu technologisch hoogontwikkelde en veel veiliger vervoermiddelen geworden die enorme massa’s mensen naar alle hoeken van de aarde vervoeren. Vliegen is net als fietsen, autorijden of het reizen met de trein gewoon een van de mogelijkheden van transport geworden. Maar toch is die oude glans van avontuur en luchtvaartromantiek zeker niet helemaal verdwenen. Dat geldt ook voor de beroepen in de luchtvaart, zoals die van piloot maar ook van stewardess en ander cabinepersoneel.
  In dit boek geeft Dineke Uildriks haar eigen ervaringen als stewardess weer en daarnaast die van vele anderen die in de lucht hun brood hebben verdiend en dat in sommige gevallen nog steeds doen.Het zijn smakelijke, informatieve verhalen, waarin het plezier en het avontuur overheersen.


  Formaat145x210
  Aantal pagina's220
  Levertijd2 werkdagen
  AuteurDineke Uildriks
  Korte levensbeschrijving

  Dineke Uildriks is in 1951 geboren in Tynaarlo waar ze de lagere school bezocht. In de stad Groningen ging ze naar de kweekschool voor kleuterleidsters en stond vijf jaar lang voor de klas: in Oosterhesselen en in de stad Groningen. Van 1975 tot 2007 werkte zij als stewardess, assistent purser en purser bij de KLM. Naast haar werk was zij lid van de Provinciale Staten in Drenthe en schreef ze columns voor de Drents Groningse Pers.

  Verschijningsdatum2013-04-27


  Recensies:

  Mooie passages, die ik met extra plezier heb gelezen, zijn:

  Met de trein naar Machu Picchu tegenover John Travolta;

  In de tijd dat je hebt gevlogen is er veel veranderd tot en met op hun 65ste met pensioen gaan (geeft een mooi tijdsbeeld);

  In 1992 ben ik Stadjer geworden tot en met haar vader, mijn man stond ons als verrassing op te wachten.

  Het geeft een mooi beeld van een beroepsgroep die met geen andere beroepsgroep te vergelijken is. Het saamhorigheidsgevoel, het risico, de mentaliteit. Het verbindt. Misschien kom je iets soortgelijks ook tegen in de landmacht of bij de marine.

  Het is vormend werk, bepalend voor de rest van je leven of bepalend op de manier waarop je in het leven staat.

  Aanpakken, niet bang zijn, je onderdeel voelen van een groter geheel (van de KLM, maar ook van een grotere wereld) en optimisme, ondanks alles wat mensen meemaken in hun leven.

  Anneke van Asma, schrijver

  ---

  'Het is een waardevol document uit KLM-historisch oogpunt. Eenmust-readvoor iedere jongere collega. Bovendien een feest van herkenning voor gepensioneerde collega's.'

  J.M. (Siem) Nieuwenhuijse, oud Ltn straaljagervlieger Klu en oud-gezagvoerder KLM

  ---

  Dineke Uildriks schetst in een groot aantal interviews en persoonlijke belevenissen een boeiend beeld van het leven van het cabinepersoneel bij de KLM. Haar vlotte schrijfstijl en de vele leuke details maken het boek interessant voor iedereen die vliegt, als KLM-er of als reiziger.

  Tony van der Meulen, journalist / auteur

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-526-8
  EAN nummer
  9789089545268
  Auteur
  Dineke Uildriks