Van dorpsdokter tot hoogleraar
Afbeelding van Van dorpsdokter tot hoogleraar
Afbeelding van Van dorpsdokter tot hoogleraar

Van dorpsdokter tot hoogleraar

Aanprekend levensverhaal over huisarts die hoogleraar werd geeft inzicht om de zorg te verbeteren

€ 19,50  Omschrijving

  Voor de zoon van een glasblazer lag de keus voor een medische studie niet direct voor de hand. Toch werden de kwaliteiten van Jan de Haan al jong onderkend en kreeg hij de kans, om zijn roeping te volgen. In dit boek kijkt hij terug op zijn leven. Op zijn jeugd, zijn studie, de eerste schreden als dorpsdokter op het huisartsenpad met zijn vrouw in de apotheek aan zijn zijde en de grote veranderingen die er in zijn vak plaatsvonden. Ook in zijn eigen leven veranderde er veel. Hij promoveerde en werd benoemd tot hoogleraar ‘Praktijkvoering in de huisartsenpraktijk’ aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Hij kreeg landelijke bekendheid door zijn publicaties over het delegeren van taken in de huisartspraktijk.

  Zijn hele leven heeft hij zich ingezet voor de professionalisering van de huisartsgeneeskunde. Hij gaf in het hele land lezingen om duidelijk te maken dat er nog veel te verbeteren viel in huisartsenland. Zijn manier van spreken was onlosmakelijk verbonden met zijn hobby goochelen. Zelfs op het wereldcongres voor huisartsen in Den Haag vermaakte hij de congresgangers in de pauzes met zijn magische optreden.

  In dit boek geeft hij tevens zijn visie op de hedendaagse ontwikkelingen. Hij is van mening dat zorg te veel is versnipperd door de introductie van de vele hulpkrachten en door het parttime werken en dat de persoonlijke band met de huisarts onder druk is gezet. Hij hoopt met dit boek te bereiken dat zowel de collega’s als hun patiënten hun inzicht vergroten in het verbeteren van de zorg.

  Vandorpsdoktertothoogleraar_Inkijk.pdf

  Formaat 145x210x19 mm
  Aantal pagina's201
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Jan de Haan
  Biografie

  Jan de Haan werd in 1946 geboren in Nieuw-Buinen. Zijn vader was fabrieksarbeider en werkte als glasblazer. De hoofdonderwijzer van de lagere school zorgde ervoor dat Jan naar de HBS kon. In 1963 begon hij zijn studie geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Nog voordat hij zich vestigde als huisarts in het Friese Scherpenzeel, trouwde hij met Alida Anna Smit. Ze kregen twee dochters, Esther en Maria. In 1986 promoveerde hij aan de Universiteit van Nijmegen. Tien jaar later werd hij benoemd tot hoogleraar ‘Praktijkvoering in de huisartsenpraktijk' aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Hij kreeg landelijke bekendheid door zijn publicaties over het delegeren van taken in de huisartspraktijk. Hij was zijn tijd ver vooruit. Zijn collega’s waren het niet altijd eens met zijn visie.
  In 2005 verscheen zijn gedichtenbundel Ik wou dat ik kon dichten.
  In 2006 stopte hij om gezondheidsredenen met werken. Tijdens zijn drukke werkzaamheden bleef hij tijd vrijmaken voor zijn hobby’s: schrijven, modelbouw, goochelen. Ook na zijn pensionering bleef hij de ontwikkelingen in de organisatie van zijn vak nauwlettend volgen. Hij heeft 278 publicaties op zijn naam.

  Verschijningsdatum 27-09-2020

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-94-6365-266-7
  EAN nummer
  9789463652667
  Auteur
  Jan de Haan