Achtkarspelen rond de tweesprong van Lauwers en Oude Ried
Afbeelding van Achtkarspelen rond de tweesprong van Lauwers en Oude Ried
Afbeelding van Achtkarspelen rond de tweesprong van Lauwers en Oude Ried

Achtkarspelen rond de tweesprong van Lauwers en Oude Ried

Uitgebreide beschrijving van de geschiedenis van Achtkarspelen op het gebied van: bestuur, openbare orde, bewoning, landschap, kerk, onderwijs, sociale omstandigheden, economie, infrastructuur en vervoer, gezondheidszorg en cultuur, sport en welzijn

€ 24,50  Omschrijving

  Achtkarspelen is een gemeente met een rijke geschiedenis. In dit boek wordt deze geschiedenis uitgebreid beschreven, van de ijstijden tot heden. Achtkarspelen, dat acht kerkdorpen betekent, is ontstaan in de buurt van de riviertjes de Lauwers en de Oude Ried. In de loop der tijden zijn er dorpen bij gekomen en dorpen verdwenen. Tegenwoordig bestaat Achtkarspelen uit twaalf dorpen.

  Veel is er in de loop van de eeuwen veranderd. Nieuwe dingen zijn er bij gekomen, oude dingen zijn verdwenen. Zo loopt er geen vaart meer door Surhuisterveen, is het kanaal om Kootstertille en Stroobos heen gelegd, zijn de adellijke woningen uit Augustinusga en Buitenpost verdwenen, zijn de molens in Gerkesklooster afgebroken, bestaat de brink in Drogeham niet meer, zijn de bomen langs de weg door Twijzel gekapt, haalt Grutte Gelf in Surhuizum geen fecaliën meer op en zijn de plaggenhutten op de heide van Boelenslaan, Harkema en Twijzelerheide verdwenen. Er is echter ook veel nieuws voor in de plaats gekomen. Door de toenemende welvaart kwamen er sociale voorzieningen tot stand, werd er goede huisvesting gerealiseerd, werden wegen verhard en konden er veel voorzieningen op het gebied van cultuur, sport en welzijn verwezenlijkt worden. Het meest opvallend zijn toch wel de grote veranderingen die hebben plaats gevonden in de voormalige heidedorpen. Van streken waar eeuwenlang grote armoede heeft geheerst, zijn deze nederzettingen na de laatste wereldoorlog in enkele decennia uitgegroeid tot welvarende dorpen.

  In dit boek wordt aandacht besteed aan de ontwikkelingen op het gebied van bestuur, openbare orde, bewoning, landschap, kerk, onderwijs, sociale omstandigheden, economie, infrastructuur en vervoer, gezondheidszorg en cultuur, sport en welzijn. Het boek is ingedeeld in vijf tijdsperioden met een onderverdeling in bovengenoemde thema’s. Kortom, een aanrader voor iedereen die in de geschiedenis van Achtkarspelen geïnteresseerd is.

  Formaat210x297
  Aantal pagina's212
  Levertijd2 werkdagen
  AuteurSimon Hoeksma
  Korte levensbeschrijving

  Simon Hoeksma is geboren in 1959 te Drogeham en in het dagelijks leven werkzaam als beleidsambtenaar bij de gemeente Kollumerland c.a. Al jaren is hij geïnteresseerd in historie en maakt al vanaf 1996 deel uit van het bestuur van de Stichting Oud-Achtkarspelen. Begonnen met de genealogie van zijn familie ging hij zich vervolgens steeds meer in de geschiedenis van Drogeham en weer later Achtkarspelen interesseren. Zo heeft hij boeken geschreven over de geschiedenis van de Gereformeerde Kerk van Drogeham, van het Buweklooster en van de boerderijen in Drogeham en Harkema-Opeinde. In de dorpskrant van Drogeham schrijft hij regelmatig stukjes over het verleden van zijn geboorte- en woonplaats. De afgelopen jaren is hij bezig geweest het schrijven van een boek over de historie van Achtkarspelen. Nog niet eerder is een boek verschenen waarin de complete geschiedenis, van de ijstijden tot heden, van Achtkarspelen is beschreven.

  Verschijningsdatum2012-11-09

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-490-2
  EAN nummer
  9789089544902
  Auteur
  Simon Hoeksma