Gevoelige innovatie
Afbeelding van Gevoelige innovatie
Afbeelding van Gevoelige innovatie

Gevoelige innovatie

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van informatietechnologie beschreven door een gedreven en ervaren enthousiaste specialist

€ 17,95  Omschrijving

  Er zijn ooit tijden geweest dat het toch wel handig, zo niet gewenst was, om wanneer je een computer wilde vertellen wat te doen (via een programma), je een elektronicaopleiding had gevolgd. Bij het programmeren kon je je dan beter voorstellen op welke manier de opdracht in de computer precies werd uitgevoerd. Dat hielp dan weer bij het slim gebruikmaken van de beperkte middelen die ons in die tijd ter beschikking stonden.

  Ik weet het, u zult opmerken dat dit lang geleden is, “oude mannen praat”. Tegenwoordig worden immers vele computertalen van hoge orde, en/of de bijbehorende hulpgereedschappen, ingezet door relatieve leken op informaticagebied. Ons “oude” informatica-ambacht verdwijnt naar de achtergrond en de mensen die computers gebruiken bij de uitoefening van hun vak kunnen nu op een voor hen begrijpelijke manier softwaregereedschap inzetten.

  Toch lijkt het tij weer wat te keren. Steeds meer aandacht gaat nu naar ontwikkelingen die het mogelijk maken dat de omgeving op één of meerdere individu(en) gaat reageren. We koersen aan op een sociale verbondenheid tussen mensen en slimme apparaten. We gaan alledaagse objecten uitrusten met mogelijkheden om de omgeving waar te nemen, indien nodig berekeningen uit te voeren en de resultaten draadloos te verzenden via een hecht/dicht netwerk. Op die manier verbinden we de waargenomen gegevens uit de fysieke wereld met de virtuele wereld van netwerken, computers en het internet. Voeg daarbij de ontwikkelingen op het gebied van gemeenschappen (“communities” en “crowds”) en voilà we mogen constateren dat een nieuwe en uiterst interessante periode aanbreekt in ons vak, “Computer Science”.

  Ons “oude ambacht” keert terug! Want in de ontwikkeling van de hiervoor beschreven wereld is weer echte kennis nodig. Kennis op het gebied van radiotransmissie, batterijen (energiebesparing), zonnecellen, photonics, digital signal processing, sensoren, distributed computing en programmeerbare netwerken. Om maar een paar zaken te noemen. Met dit boekje wil ik niet pretenderen zulke kennis over te brengen, ik wil u slechts deelgenoot maken van mijn enthousiasme over de huidige ontwikkelingen en een voorproefje geven van welke geweldige ontwikkelingen de informatietechnologie weer voor ons in petto heeft.

  Formaat125 x 200 mm
  Aantal pagina's207 pagina's
  Levertijd2 werkdagen
  AuteurHans Appel
  Korte levensbeschrijving

  Hans Appel is inmiddels zo’n 40 jaar actief in de automatisering. Na zijn elektronica-studie hield hij zich eind jaren zestig bezig met de bouw en het programmeren van hybride analoge/digitale computersystemen.

  Begin zeventiger jaren trad hij in dienst van Sperry UNIVAC, een bedrijf dat zich bezighield met het ontwerp, de bouw en de verkoop van mainframe computersystemen. Na verschillende functies op het gebied van systeemprogrammering te hebben vervuld, deed hij eind zeventiger jaren zijn eerste stappen in de wereld van marketing.

  Begin jaren tachtig met de opkomst van de kantoorautomatisering ging Appel werken bij WANG, een bedrijf dat in die tijd zeer innoverend was waar het ging om het gebruik van computers en computertechnologie in een kantooromgeving. Bij WANG vervulde hij een aantal verschillende functies binnen de marketingdiscipline.

  Eind tachtiger jaren stapte hij over naar Apple Computer, een bedrijf dat de wereld wilde veranderen. Een bedrijf ook met een zeer eigen visie op het gebruik van computertechnologie door iedereen. Apple was jarenlang een voorbeeld voor continue en grensverleggende innovatie. Ook hier was marketing zijn credo.

  Sinds twaalf jaar werkt Appel als Chief Technology Officer bij Sun Microsystems Nederland B.V. Bovendien is hij lid van het z.g. “Sun Vision Council”. Sun is een van de weinige IT-bedrijven waar het ontwerp van silicon tot eindproduct nog binnen dezelfde onderneming plaatsvindt. Het is een bedrijf waar de koppeling mens en technologie een belangrijke plaats inneemt naast het op de markt brengen van zeer professionele IT-technologie.

  Naast zijn functie bij Sun Microsystems is hij verantwoordelijk voor het Lectoraat “Multidisciplinaire Informatica” aan het Hanze Institute for Technology in Assen. Met behulp van multidisciplinaire ontwikkelteams worden onder zijn leiding vernieuwende projecten op een onorthodoxe wijze uitgevoerd. Verder heeft hij op de Hanzehogeschool Groningen en in Assen het “Sun Center of Excellence for Intelligent Sensor Innovation” (CENSI), een engineering test lab voor sensor toepassingen, opgezet.

  Hans Appel: “Ik heb twee vakken: technologie en marketing. De combinatie van die twee gebieden vormt een geweldige uitdaging. Het ‘bij’-blijven op deze twee dynamische terreinen is een enorme motivatie om te excelleren.” Dit is inmiddels alweer zijn tiende boekje.

  Verschijningsdatum2008-01-10

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-050-8
  EAN nummer
  9789089540508
  Auteur
  Hans Appel