Jacob Kooistra’s artistieke levenswerk
Afbeelding van Jacob Kooistra’s artistieke levenswerk
Afbeelding van Jacob Kooistra’s artistieke levenswerk

Jacob Kooistra’s artistieke levenswerk

Boeiende beschrijving van het leven van Jacob Kooistra, de bouwer van een schitterend miniatuurlunapark

€ 34,95  Omschrijving

  - van prullaria tot feeënpaleis -

  Met fonkelende pretoogjes stak omke Jabik - intussen wel wetend welke reacties dit uitlokte - de stekkers in verschillende stopcontacten en beredderde hij zijn grammofoonspeler, waaruit ineens opgewekte kermisorgelmuziek schetterde. En zie, de carrousel, de draaimolen, de cakewalk, de zweefmolen, de hele kermis: alles bewoog en draaide. Feeëriek verlicht met honderden lampjes in verschillende kleuren. Duizelingwekkende details die aan onze gretige kinderogen voorbij kwamen, over en over en weer opnieuw.

  Als kind was Siebe Sonnema al gefascineerd door het miniatuur-lunapark dat zijn oudoom Jabik in zijn overvolle huisje aan de Loëngawei in Baard had opgesteld. En toen hij tijd vond het opmerkelijke verhaal van deze oudoom, zijn vrouw Jantje en hun dochter Kenau te boek te stellen, raakte hij meer en meer onder de indruk van de bijzondere kwaliteiten van het werk en zijn maker.

  Hij schetst een tijdsbeeld van Jabik Kooistra’s eeuw op het Friese platteland, vanaf de industriële revolutie tot aan de roerige jaren zeventig. Op zijn twaalfde begonnen als jager van trekpaarden die trekschuiten over de vaarten trokken. Gevolgd door zijn eigen beurtschipper- en bodediensten met een van de eerste Fords. Tot aan de exploitatie van zijn tot vrachtschip omgebouwde salonboot ‘Kenau’ op de Friese meren. Vooral wordt Jabiks’ levenslange fascinatie voor het kermiswezen beschreven, wat hem er toe zette in de avonduren zijn droom te visualiseren. Zo ontstond uiteindelijk na vele jaren een schitterend miniatuurlunapark, gebouwd van weggegooid materiaal.

  In dit boek doet hij daar op vermakelijke en boeiende wijze verslag van. Zo beschrijft hij o.a. hoe voor ‘omke Jabik’ altijd op zoek naar onderdelen, geen enkel apparaat ooit veilig was, hij kon er altijd wel wat van gebruiken om er een nieuwe toepassing aan te geven. Vele anekdotes passeren de revue in deze informatieve geschreven documentaire. Ode aan een unieke man wiens bijzondere levenswerk staat opgesteld in het Martena museum te Franeker.

  Jacobkooistrasartistiekelevenswerk_Inkijk.pdf

  Formaat 165x240x22 mm
  Aantal pagina's 244, rijk geïllustreerd met historische foto’s
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Siebe A. Sonnema
  Biografie

  Siebe Sonnema (1951) is opgegroeid op Curaçao, de Nederlandse Antillen. Na voltooiing van zijn middelbare school is hij in Groningen rechten gaan studeren, later in Delft bedrijfskunde en heeft zich vervolgens aangesloten bij een bureau voor interim managers. Na een periode van 5 jaar in de Verenigde Staten (Detroit) heeft hij jarenlang interim opdrachten als tijdelijk bestuurder vervuld in het Nederlandse bedrijfsleven. Hij is nog steeds actief en vervult commissariaten bij middelgrote bedrijven. Zijn grote passie is wedstrijdzeilen. Hij is getrouwd, heeft drie kinderen en woont in Amsterdam.

  Verschijningsdatum 07-09-2018

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-94-6365-081-6
  EAN nummer
  9789463650816
  Auteur
  Siebe A. Sonnema