Land van grote eenzaamheid
Afbeelding van Land van grote eenzaamheid
Afbeelding van Land van grote eenzaamheid

Land van grote eenzaamheid

Herdruk levendig en persoonlijk reisverslag Gerrit Jan Zwier over IJsland

€ 18,50  Omschrijving

  IJsland is een land dat altijd tot de verbeelding heeft gesproken, zeker tot die van Nederlanders. In vroeger dagen berichtten alleen vissers en walvisvaarders, die bij slecht weer een goed heenkomen hadden gezocht in baai of fjord, over dit noordelijke eiland. Later waren het vooral natuurvorsers en sagaliefhebbers die het land verkenden. In onze tijd ontdekken steeds meer toeristen dat safari's niet alleen in Afrika maar ook op IJsland georganiseerd worden.
  Een groot deel van IJsland is ongetemd en onherbergzaam. Ook aan de bewoonde kust kan de wereld er op een regendag grauw en verlaten uitzien. Maar wie last heeft van 'het noordelijk gevoel', zal altijd weer naar de barre kusten van het hoge noorden trekken, al was het maar om eens alleen te kunnen zijn in een woest en leeg heelal.
  Op een levendige en persoonlijke wijze brengt Gerrit Jan Zwier in dit boek verslag uit van zijn reiservaringen.

  'Zwier kijkt rond met de goeie ogen. Alleen daarom al mag geen enkele Scandinavië-freak of IJslandganger dit boek missen.'
  - Vrij Nederland

  Over Het noordelijk gevoel:
  'Het noordelijk gevoel is een onstilbaar verlangen om het onbestemde te bereiken, een tekort dat iedereen wel voelt, maar alleen door de romantici onder ons belangrijk genoeg geacht wordt om er een boek aan te wijden.'
  - De Morgen

  Formaat145x210
  Aantal pagina's158
  Levertijd2 werkdagen
  AuteurGerrit Jan Zwier
  Korte levensbeschrijving

  Gerrit Jan Zwier studeerde biologie, geografie en antropologie. Hij heeft romans, reisboeken en een handboek voor antropologen (Antropologen te velde) gepubliceerd. Als schrijver en reisjournalist is hij gespecialiseerd in noordelijke gebieden. Hij schreef een boek over Lapland (Altijd Lapland) en twee boeken over IJsland: Land van grote eenzaamheid en de historische roman De knoop van IJsland (1996), die ook in het IJslands werd vertaald. In 1998 verscheen Het noordelijk gevoel, met verhalen over Noord-Canada, Groenland, IJsland en andere koude streken, waarbij de Waddeneilanden het begin- en eindpunt vormen. Het verbindende thema in Mijn wadden (2004) en Mijn Ierland (2007) is de manier waarop deze gebieden in het verleden geromantiseerd zijn. Naar de rand van de kaart (2008) beschrijft een enerverende reis door Patagonië en langs een hele reeks eilanden in Antarctische en Zuid-Atlantische wateren; hierin wordt het ‘noordelijk gevoel’ tijdelijk door een ‘zuidelijk gevoel’ vervangen. Nooit hier, altijd daar (2010) is een reisboek over Canada en Alaska. Naast het reisboek Altijd Noorwegen verschenen er in 2012 nog De wandelaar is een weeskind van de romantiek, een boek met wandelverhalen over Noord-Nederland, en het vervolg Wandelen is stilstaan bij de dingen. In het bibliofiele De mens is een eiland werden verhalen voor eilandgekken gebundeld. In 2014 zal bij Atlas-Contact Pension Waldidylle uitkomen, een reisboek over Noord-Duitsland.

  Zwier publiceerde en publiceert reisverhalen, columns en kritieken in verschillende kranten en bladen, o.a. in NRC Handelsblad, Leeuwarder Courant, Nordic en Geografie.

  Verschijningsdatum2013-11-28

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-586-2
  EAN nummer
  9789089545862
  Auteur
  Gerrit Jan Zwier