Mijn laatste verslag
Afbeelding van Mijn laatste verslag
Afbeelding van Mijn laatste verslag

Mijn laatste verslag

Met verhalen, opgediepte uit de schatkamer van zijn geheugen legt oud-journalist Arend Jan Wijnsma een bijzonder stukje persgeschiedenis vast.

€ 18,50  Omschrijving

  Friesland bezat kort na de Tweede Wereldoorlog een bonte verscheidenheid aan media: zes dagbladen (Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant, Friese Koerier, Het Vrije Volk - editie Friesland en Ons Noorden - editie Friesland), vijftien streekbladen en een (Friestalige) Regionale Omroep, de RONO. Een legertje journalisten was dagelijks op pad om de Friese lezers en luisteraars op de hoogte te houden van het wel en wee van de Friese samenleving.
  Een van die journalisten was Arend Wijnsma. Bij diverse gelegenheden in de opbouwfase van het naoorlogse Friesland ontmoetten de collega’s van de diverse media elkaar. Zij probeerden elkaar, naar goed journalistiek gebruik, zoveel mogelijk vliegen af te vangen. Maar ze voelden zich ook in zekere mate met elkaar verbonden. Uit de schatkamer van zijn geheugen, zoals Wijnsma dat noemt, heeft hij een aantal herinneringen opgediept aan bijzondere voorvallen uit zijn loopbaan als journalist, voorlichter en columnist. In Mijn laatste verslag toont Wijnsma zijn talent als chroniqueur van humoristische voorvallen met historische waarde. De prachtige foto’s ondersteunen het geheel. Hiermee is een bijzonder stukje persgeschiedenis vastgelegd.

  Formaat145x210
  Aantal pagina's208
  Levertijd2 werkdagen
  AuteurArend Jan Wijnsma
  Korte levensbeschrijving

  Arend Jan Wijnsma (1928-2018) werd geboren in Dokkum op 16 september. Na MULO en Kweekschool belandde hij in 1946 in de de journalistiek als eerste full-time redacteur van de Nieuwe Dockumer Courant. Na zijn militaire diensttijd in de jaren 1948-1950 (o.a. in Indië) trad hij eind 1953 in dienst bij het Friesch Dagblad. Op 1 maart 1969 werd hij benoemd tot voorlichter van het provinciaal bestuur van Friesland. Eind 1988 ging hij met (vervroegd) pensioen. Wijnsma publiceerde in de loop der jaren diverse boeken, hoofdzakelijk op cultuur-historisch gebied. In 1985 verscheen van hem een boek (”De Kraak”) over de gewaagde overval op de Leeuwarder gevangenis op 8 december 1944, waarbij 51 gevangenen werden bevrijd .In zijn laatst verschenen boek, ”Mag ik een roesje?”(2009) vertelt hij over zijn ziekenhuiservaringen.
  Hij was 35 jaar lang redacteur en columnist van de ”Friese Kerkbode” en (na de totstandkoming van de PKN) van het kerkblad ”Geandewei”.

  Verschijningsdatum2011-11-30

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-351-6
  EAN nummer
  9789089543516
  Auteur
  Arend Jan Wijnsma