Onthecht

Onthecht

Enerverend en verhelderend boek over de gevolgen van langdurige verwaarlozing, overbelasting en misbruik in een groot katholiek gezin

€ 24,95



  Omschrijving

  Heel vaag kan ik me nog herinneren dat mijn vader mij bij een uitje expres liet verdwalen in een doolhof. Ik was toen bijna vier jaar. Ik weet nog hoe sarcastisch hij lachte toen ik mijn angst liet blijken en er niets van begreep waarom hij mij daar alleen liet dwalen en Martin bij zich hield, die bovendien nog ouder was. Nadat ik keihard begon te gillen van angst hielden alle herinneringen op. Die kwamen pas in de therapie weer naar boven.

  Hannah Breeveldt komt uit een groot katholiek gezin. Haar moeder werd in veertien jaar tijd elf keer zwanger, kreeg drie miskramen en acht gezonde kinderen. Vijf jongens en drie meisjes, waarvan Hannah de oudste dochter was. Haar vader was zeer dominant en agressief en haar moeder chronisch depressief. Het maakte dat Hannah zich al vroeg in haar jeugd als overlevingsmechanisme een beschermengelrol aanmat. Deze rol, als oudste dochter van het grote gezin, kende verschillende fases: de periode dat ze deze rol vervulde, de periode waarin ze die rol noodgedwongen moest afleggen en meteen door praktisch de hele de familie werd buitengesloten, de hunkering om er weer bij te horen met alle vergeefse en destructieve pogingen daartoe en tenslotte de onthechting van de familie.
  In dit boek beschrijft zij, wat dit voor gevolgen heeft gehad en hoe zij daar in lange jaren van therapie mee om leerde te gaan om uiteindelijk haar eigen kracht terug te vinden. Ze constateert, dat op het moment dat een lid van de familie vastloopt en tijdens het genezingsproces er niet onder uitkomt om een beerput open te trekken, dit ook meteen het beeld van de rest van de familie naar buiten toe verandert, buiten hun wil om. Dit onderlinge onbegrip scheurt de familie uitelkaar en veroorzaakt bij alle partijen veel verdriet, boosheid, pijn en eenzaamheid. Alle ongelukkige pogingen die scheuring ongedaan te maken, drijven de partijen alleen maar verder uit elkaar en veroorzaakt een nieuw trauma. Wat het genezingsproces vertraagt.
  Het laat meteen zien hoe belangrijk het is om dit soort zaken in de toekomst te voorkomen en ook wat daarvoor volgens haar de oplossing is. Een oplossing die eenvoudig, doeltreffend en zeer bezuinigend zal werken, zo is haar overtuiging. En, het allerbelangrijkste: iets wat heel veel onnodig menselijke lijden op elk gebied kan voorkomen.
  Een enerverend en uitermate verhelderend boek.

  Formaat

  145x210x22 mm

  Aantal pagina's 413
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur

  Hannah Breeveldt

  Biografie

  Hannah Breeveldt (1948) was in haar leven achtereenvolgens: Hulp in de huishouding thuis en bij andere familieleden, schadecorrespondente bij een verzekeringsmaatschappij, administratief medewerkster op een accountantskantoor, moeder, oproepkracht voor het automatisering van bedrijven en boekhoudster.
  Als hobby maakte ze haar eigen kleding, was ze thuiskapster, en klusjesman in de eigen woning en die van vele anderen. Voor bruiloften schreef zij tientallen revues en liedjes. Eveneens schreef zij twee boeken met humoristische verhaaltjes uit haar eigen leven in het West-Friese dialect (1992 en 1996).
  Tijdens en na een ingrijpende therapieperiode (1992-1995) volgde ze de 4,5 jarige opleiding tot Tekentaaldocent en Tekentherapeut aan de opleiding Genezend Tekenen in Zutphen. Tot haar pensionering heeft zij vele cursisten en cliënten begeleid in haar eigen praktijk (1995-2012). Hiervoor schreef zij al haar cursusboeken zelf (14) en in 2009 publiceerde ze een zeer uitgebreid naslagwerk over de tekentaal Licht in de duisternis. Haar eigen persoonlijke- en praktijkervaringen vormen hiervoor de basis.

  Verschijningsdatum

  12-04-2015

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-747-7
  EAN nummer
  9789089547477
  Auteur
  Hannah Breeveldt