Siem van den Hoonaard
Afbeelding van Siem van den Hoonaard
Afbeelding van Siem van den Hoonaard

Siem van den Hoonaard

Boeiende biografie van een van de grondleggers in de Nederlandse metaalplastiek, de jonggestorven Rotterdammer Siem van den Hoonaard

€ 19,95



    Omschrijving

    Pionier in de metaalplastiek

    De Rotterdammer Siem van den Hoonaard (1900-1938) geldt als een van de grondleggers van de Nederlandse metaalplastiek. Hij was in ons land de eerste beeldhouwer die zijn plastieken opbouwde uit aan elkaar gesmede platen en draden van koper. Zijn onderwerpen kwamen bij voorkeur uit de klassieke mythologie en de Rotterdamse ‘roaring twenties’, waarvan de plastieken Saxofonist, Negerdans en Filmster de markantste voorbeelden zijn. Zijn voornaamste werkstuk is Vechter, een beeld dat bij aanraking of stevige wind boksbewegingen maakt. Ander belangrijk werk van Van den Hoonaard: Geboorte van Venus, Clown en Pan, waarmee hij in 1937 op de Wereldtentoonstelling van Parijs een gouden medaille won. Nog geen jaar later overleed de kunstenaar aan een slopende longziekte.

    ‘Wie nagaat wat tussen 1930 en 1937 in Nederland plastisch werd gemaakt, zal moeten erkennen, dat Van den Hoonaard hier een voorloper is geweest met een gedurfde, vrijere, open vormgeving (…) Een voorloper, waar hier niemand op is doorgegaan, waar weinig op werd gelet, en waar de vernieuwing van de laatste jaren (1950-1955) geen voortzetting van is, omdat niemand het meer kende. (…) Toch heeft Van den Hoonaard vroeg nú geldende principes erkend en weten te gebruiken. Het geeft een navrante eenzaamheid aan dit zuivere moedige werk.’

    Aldus A.M. Hammacher (1897-2002), winnaar van de P.C. Hooftprijs in 1948 en van 1948 tot 1963 directeur van Rijksmuseum Kröller-Müller.

    Siemvandenhoonaard_Inkijk.pdf


    Formaat 145x210x11 mm
    Aantal pagina's 167
    Levertijd 2 werkdagen
    Auteur Frans van Duijn
    Biografie

    Frans van Duijn (1963) is geboren en getogen in Noordwijk aan Zee. Tegenwoordig woont hij in Haarlem. Al vanaf zijn jeugd heeft Van Duijn gedroomd van het schrijverschap. Op de middelbare school, op de universiteit – geschiedenis in Leiden – en ook tijdens zijn werk als journalist besteedde hij veel tijd aan het schrijven van korte verhalen. Ze werden onder andere gepubliceerd in het literaire tijdschrift Maatstaf en het humoristisch magazine van Margreet Dolman, Mens & Gevoelens.

    In 2002 debuteerde Van Duijn met Perzikman als schrijver van politieromans. Hiermee kwam hoofdinspecteur Nagel tot leven, de held die ook moorden oplost in Engel (2003) en Maniak (2005), een boek dat in 2006 werd opgenomen in de Reader’s Digest serie Het beste boek. Ook schreef Van Duijn tien jeugdboeken, met name over sport. Zijn De toverstick (2009, uitgave Van Goor) haalde twee drukken.

    De freelance journalist en schrijver is ook als historicus actief. Zo maakte hij een bewerking van De canon van Nederland, dat onder de titel Nederland van toen tot nu, geschiedenis in gewone taal, in 2009 bij uitgeverij Eenvoudig Communiceren verscheen. In 2016 schreef hij Toen werd het donker… Kind in oorlogstijd, een boek over Noordwijkse kinderen tijdens de bezetting. Tevens deed hij artikelen het licht zien over de schilders Max Liebermann en Eduard Karsen en de beeldhouwer Siem van den Hoonaard (1900-1938). Over de laatste publiceert hij nu het rijk geïllustreerde boek Siem van den Hoonaard, pionier in de metaalplastiek.

    Verschijningsdatum 03-02-2020

    Specificaties

    Artikelnummer
    978-94-6365-208-7
    EAN nummer
    9789463652087
    Auteur
    Frans van Duijn