Tralies | Verhalen van een gevangenbewaarder
Afbeelding van Tralies | Verhalen van een gevangenbewaarder
Afbeelding van Tralies | Verhalen van een gevangenbewaarder

Tralies | Verhalen van een gevangenbewaarder

Trieste, confronterende maar ook hilarische verhalen bieden kijkje achter tralies van gesloten wereld

€ 19,50  Omschrijving

  Het leek niet direct het meest voor de hand liggende beroep voor Freddy Scheltema, toen hij zich in de jaren tachtig in het Verenigingsgebouw in Veenhuizen meldde als aankomend gevangenbewaarder, samen met tweehonderd anderen. Het eerste wat hij hoorde was: ‘Vijfenzeventig procent van wat hier zit heeft te lang haar’ en dat gold ook voor hem. Maar hij sloeg zich door de opleiding heen en werd al op zijn eerste werkdag geconfronteerd met een gedetineerde die zijn onzichtbare diamanten kwijt was, waarna Freddy hem hielp met zoeken. Dit verhaal typeert niet alleen de populatie waar hij mee te maken krijgt, maar ook de manier waarop hij er mee omgaat.

  Freddy vraagt de gedetineerden naar hun verhalen en vertelt ze boeiend en smakelijk in dit boek. Want elke cel heeft zijn verhaal. Soms triest, soms confronterend maar ook hilarisch.

  Zo is er Klaas Dakhaas, die regelmatig moet worden opgesloten en dan alle ramen van het Huis van Bewaring aan de buitenkant lapt. Of Piet, die zich nooit wast en dan met bingo de hoofdprijs wint: een fles shampoo. Het blijkt echter heel wat sterker spul te zijn, waarmee hij meteen is gedesinfecteerd. Of Bobbie, die altijd onschuldig is, Jan, die een ‘gouden drugslijn’ te pakken had maar door hebberigheid tegen de lamp liep en Valentina, die eerst Valentino was en vertelt hoe ze het dure leven in New York financiert.

  Een kijkje achter de tralies van een gesloten wereld.

  Formaat 145x210 mm
  Aantal pagina's 200
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Freddie Scheltema
  Biografie

  Freddie Scheltema is geboren en getogen in Easterein. Hij heeft diverse banen gehad, de langste als gevangenbewaarder. Eind jaren zestig had hij regionaal wat succes met de band ‘First Day’. Met de band ‘Common Brain’ bracht hij zijn eerste CD uit: Sounds like bagger. Hij maakte de CD Fjoer en Wetter en schreef muziek voor cabaret en revu. In 2010 verscheen zijn eerste roman, De reüny . In 2012 kwam De keet fan Annawâld uit. Dit boek werd genomineerd voor de Rink van der Veldeprijs.

  Verschijningsdatum 09-10-2014

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-693-7
  EAN nummer
  9789089546937
  Auteur
  Freddie Scheltema